Linkovi

BiH bez plina: Bez grijanja na temperaturama ispod nule


Iz Bosne i Hercegovine je danas, putem Ministarstva vanjskih poslova, upućena protestna nota Rusiji i Ukrajini zbog prestanka isporuke prirodnog gasa, uzrokovanog sporom između te dvije zemlje. Za sutra se planira i sastanak članova Predsjedništva BiH sa najvišim funkcionerima odgovornim za energetsku situaciju u zemlji.

Nestašicom gasa Bosna i Hercegovina zaista je teško je pogođena. Neka velika preduzeća smanjilaili-ili čak zaustavila proizvodnju.

Sarajevske vlasti provode posebne mjere kao odgovor na prestanak dotoka plina u glavni grad. Više od 70.000 domaćinstava glavnog grada osuđeno je na snalaženje na januarskim minusima. Planirano je interventno snabdijevanjem drvima i ugljem najugroženijih domaćinstava. Jednostavno rečeno, Sarajevo se, prema mišljenjima mnogih, suočava sa jednom od najtežih situacija nakon rata. Domaćinstva koja se griju na plin danas su hladna. Njih je dvije trećine od ukupnog broja u gradu. Satovi za plin su stali rano jutros nakon što su potrošene i posljednje zalihe zemnog gasa.

Zaposleni u KJKP „Toplane“ pomoću lož ulja i mazuta pokušavaju da toplim održi oko 40.000 preostalih domaćinstava, priključenih na sistem centralnog grijanja. U firmi je na snazi vanredno stanje, a zalihe mogu potrajati još nekoliko dana.

Suad Zeljković, direktor „Toplana“ ističe:

„Ja se iskreno nadam, mjereći danima, da ovo neće potrajati više od desetak dana. Mislim da u tom slučaju možemo prebroditi krizu na način da to smatramo incidentom i da smo poduzeli određene korake. Ukoliko se to produži, pa bude trajalo više, onda će sigurno zahtjevati i određene mjere i reakcije u smislu zbrinjavanja određenog broja ljudi koji nisu u stanju da iznađu alternativno rješenje na bilo koji način.“

Građani su primorani da se snalaze sami. Mnoge porodice sa malom djecom i starcima preseljavaju se kod prijatelja i rodbine sa centralnim grijanjem.

Pogled u jedan sarajevski tržni centar i artikle koji se najviše kupuju govori sam za sebe – električne grijalice i šporeti na čvrsto gorivo su prosto planuli.

I u preduzeću „BH GAS“ zaposleni se griju pomoću električnih grijalica. Almir Bečarević, direktor preduzeća koje vodi dotok gasa u zemlju, kaže da je ovakva sitaucija do sada nezabilježena:

„To je bukvalno jednom u 100 godina. Za ovu situaciju niko nije bio pripravan. Jednostavno, nemoguće je u ljudskom umu shvatiti da neko može na minus 15 obustaviti gas za 12 zemalja. To je nezamislivo. U ratu smo ga imali. Povremeno, ali ga je bilo. Ovo je gore nego ratno stanje. Kompletno okruženje nema, nema kubika gasa, nema ništa.“

O za sutra najvaljenom sastanak ruske i ukrajinske delegacije gospodin Bečarević kaže:

„Kontaktirali smo primopredajno mjesto na ukrajinskoj granici. Jednostavno nam samo kažu da nemaju informacija. I oni kažu sutra je sastanak. Ako ne bude dogovora, blokada, potpuna, ostaje.“

U Sarajevu je, oko 16 sati, temperatura bila oko nule. U noći, bez gasa, temperatura će biti i niža. Dvije trećine kuća i stanova se ne zagrijavaju. Stanovnici Bosne i Hercegovine, kao i još 12 zemelja Evrope, nadaju se da bi sutrašnji dan mogao donijeti razrješenje krize kakvu moderno evropsko društvo ne pamti.

XS
SM
MD
LG