Linkovi

Pojas Gaze: Trosatno primirje


Izraelske vojne snage privremeno su obustavile napade na Hamasove militante i njihova uporišta u Pojasu Gaze kao bi dozvolili ulazak humanitarne pomoći na to područje. Obustava vojnih dejstava trebala bi trajati, kako je saopšteno iz izraelskih izvora, samo tri sata i za to vrijeme kroz humanitarni koridor stanovnici Gaze bili bi u prilici da dobiju neophodne životne potrepštine. Predstavnici Hamasa su saopštili da će u tom vremenu takođe obustaviti granatiranje izraelskih područja.

U međuvremenu, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izjavio je da su Izrael i Palestinska vlast prihvatili egipatsko-francuski plan o primirju u Pojasu Gaze. Taj plan je, inače, jučer najavio predsjednik Egipta Hosni Mubarak. Njime je predviđeno ograničeni prekid vatre do čega bi trebalo doći odmah i dostava humkanitarne pomoći u Gazu. Mark Regev, glasnogovornik izraelske strane pozdravio je taj plan, ali nije ništa rekao o tome da li će ga Izrael prihvatiti. Američka državna tajnica Condoleezza Rice i palestinski predsjednik Mahmoud Abbas su takođe pozrdavili francusko-egipatski plan

Danas bi i Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda trebalo da nastavi razgovore o rješenjima konflikta u Pojasu Gaze.

Inače , nedostatak hrane, vode, lijekova i ostalih medicinskih potrepština, te oštre međunarodne kritike zbog velikog broja civilnih žrtava na palestinskoj strani prisilile su obje strane na trosatni, kratkotrajni, prekid nasilja. Unatoč tome, izraelska vlada u užem sastavu, zapravo kabinet za sigurnost, danas će razmotriti opciju proširivanja vojnih operacija u Gazi i ulazak vojnih snaga u urbane centre.

Nakon jučerašnjih napada izraelskih snaga na jednu školu u Gazi, inače pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda, u kojima je ubijeno oko 40 osoba generalni sekretar svjetske organizacije Ban Ki-moon izjavio je da je to neprihvatljivo, a drugi visoki zvaničnici UN-a najavili su istragu.

U snažnoj izraelskoj ofanzivi koja je počela prije 12 dana ubijeno je više od 670 Palestinaca. Po procjenama Ujedinjenih naroda najmanje jedna četvrtina bili su civili, uključujući i mnogo djece. Oko 2.500 Palestinaca je lakše i teže povrijeđeno.

XS
SM
MD
LG