Linkovi

Proslava pravoslavnog Božića u BiH: Početak uz vatru Badnjaka


Večeras pravoslavni vjernici u Bosni i Hercegovini, a i širom svijeta, obilježavaju Badnje veče. Vatra Badnjaka, prema vjerovanju, trebalo bi da rastjera mrak nezanja i praznovjerja, te ljubavlju, iskrenošću i slogom ugrije ukućane koji se oko vatre griju.

Paljenjem badnjaka počinje trodnevno slavlje najradosnijeg pravoslavnog praznika Božića. Njime se slavi rodjenje Božijeg sina koje se po julijanskom kalendaru obilježava 7. januara.

Božićnu poslanicu jučer je obzanino prvi čovjek pravoslavne crke u Bosni i Hercegovini Mitropolit Dabrobosanski Nikolaj.

U njegovoj poruci vjernici se pozivaju molitvi, obrazovanju i vaspitanju djece.

U Sarajevu, kao što je to za praznike i uobičajeno javne čestitke. Poglavaru pravoslavne crkve u Bosni i Hercegovini Božić su čestitali vjerske vođe i političari iz svih naroda koji žive na ovdašnjim prostorima.

Čestitka pravoslavnim vjernicim stigla je i od prvog čovjeka Islamske zajednice u zemlji reisa Mustafe Cerića. On je u pismu svom pravoslavnom kolegi poželio mir, zdravlje i opće dobro s molbom da čestitku prenese svim pravoslavnim vjernicima u, kako je navedeno, zajedničkoj domovini Bosni i Hercegovini.

Sutra ujutro će u Sarajevu biti održana svečana liturgija koju će predvoditi Mitropolit Dabrobosanski Nikolaj.

Sedmog dana po Hristovom rođenju, u noći između 13. i 14. januara prema julijanskom kalendaru, pravoslavci u Bosni i Hercegovni obilježiće i početak Nove godine.

Da podsjetimo da je prošle noći, uoči Badnjeg dana, zapaljena crkvena zastava na Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli. Po svemu sudeći počinioci su se, uz skelu postavljenu zbog renoviranja fasade na hramu, popeli do zastave i zapalili je. Vatra je brzo ugašena, bez ikakve štete po hram. Incident je prijavljen Policijskoj upravi Tuzla, a u zvorničko-tuzlanskoj eparhiji se nadaju da će počinitelji ubrzo biti pronađeni.

XS
SM
MD
LG