Linkovi

Prvi dan porodice Obama u Washingtonu


Novoizabrani američki predsjednik Barack Obama je u nedjelju stigao u Washington. Njegov prvi zadatak je bila posjeta kongresnim liderima kako bi razgovarali o financijskoj krizi koju je on nazvao neobično rijetkim ekonomskim izazovom. Ali kao otac, njegov prvi zadatak je bio da smjesti porodicu. Carolyn Presutti je za Glas Amerike pratila prvi dan porodice Obama u Washingtonu.

Izgledalo je kao tipično jutro ponedjeljkom. Spremanje djece u školu nakon božićnog raspusta. Ali za porodicu Obama ništa više nije kao obično.

Buduća prva porodica sada živi u hotelu Hay Adams, preko puta Bijele kuće. Kroz razgrnute zavjese hotelske sobe mogao se vidjeti tamni automobil kojim su agenti sigurnosti Obamine kćerke odveli u školu; Maliu u peti, a Sashu u drugi razred.

"Svako želi da ga vidi!"

Prolaznici, kao kurir na biciklu Charles Little, gleda i čeka, nadajući se da će na kratku vidjeti budućeg predsjednika.

"Bio bi to snažniji doživljaj vidjeti ga lično, nego na televiziji", kaže on.

Porodica Kelly je iz Rhode Islanda. Annika ima 7 godina, kao i Sasha.

"Barack Obama stanuje tamo u toj zgradi."

Adam Kelly, turist:

"Ovo je najbliže što smo ikada bili do jednog američkog predsjednika."

Brian i Annela Kelly, turisti:

„Znajući da je tamo, ne očekujući zaista i da ga vidimo, ali i to što smo tako blizu je vrlo uzbudljivo."

Sada kada ste prošli pored zgrade, šta mislite?

"Izgleda impresivno, taj čovjek na krovu čini to impresivnim za djecu", kaže Annela Kelly.

Čovjek na krovu je agent Tajne službe, jedan od desetine koji čuvaju hotel.

Posjetiteljima je dozvoljen samo kratak pogled na automobil novoizabranog predsjednika dok se udalajvao prema Capitol Hillu.

U Kongresu on se susreo sa predsjednicom Zastupničkog doma, Nancy Pelosi.

Barack Obama:

"Pred nama je neobično rijedak ekonomski izazov. Mi do kraja sedmice očekujemo ozbiljan izvještaj o zaposlenosti."

Nancy Pelosi, predsjednica Zastupničkog doma:

"Mi ćemo odmah početi sa inicijativima, od kojih ste neke opisali, kako bi počeli riješavati probleme sa kojima se susreću mnogi amerikanci."

Novoizabrani predsjednik od Kongresa traži 750 milijardi dolara za unapredjenje infrastrukture, škola i otvaranje 3 miliona novih radnih mjesta.

Na povratku u hotel, ponovo znatiželjni ljudi. To je nešto na što se porodica Obama mora naviknuti, čak i kada se 15 januara preseli u Blair House, rezidenciju Bijele kuće za goste, prije nego 20-tog januara usele i u samu Bijelu kuću.

XS
SM
MD
LG