Linkovi

Pojas Gaze: Humanitarna situacija se ubrzano pogoršava


Prema navodima palestinskih medicinskih radnika u današnjim napadima izraelskih vojnih snaga na školu koju u Gazi drže Ujedinjene nacije poginulo je najmanje 40. U prvom napadu dvije osobe su poginule u prvom napadu, dok nema izvještaja o poginulima trećem napadu. Palestinci-civili su se, kako se navodi, u školu sklonili od bombardovanja, dok izraelska strana optužuje miltante Hamasa da koriste škole, džamije i slične objekte kao skrovišta. Izraleski izvori takođe saopštavaju da je napad na školu bio odgovor na vatru koja je otvarana upravo iz škole pod pokroviteljstvom Ujedinjenih Nacija. Humanitarni zvaničnik Ujedinejnih nacija izjavio je da je zgrada bila jasno oblježena, te da mu je rečeno da je 30 ljudi ubijeno i pet ranjeno.

Danas, jedanaestog dana napada izraelskih snaga, po ocjeni direktora operacija Crvenog križa situacija u Gazi je dobila razmjere humanitarne krize.

U međuvremenu delegacija Hamasa je stigla u Kairo na razgovore sa egipatskim posrednicima o mogućnosti obustae vatre s Izraelom. Sa delegacijom, koju predvode dvojica čelnika Hamasa čije je sjedište u Siriji, sastaje se šef obavještajne agencije Egipta Omar Suleiman. Na televizijskom kanalu Al Arabia objavljeno je da su izraelske snage spriječile još dvojicu Hamasovih čelnika da iz Pojasa Gaze dođu na taj sastanak.

S druge strane, izraelski ministar obrane Ehud Barak je ponovi da da će ofanziva biti nastavljena sve dok Izrael ne bude potpuno siguran u bezbjednost stanovništvo južnog Izraela, meta Hamasovih raketnih napada.

Kako je najavljeno, večeras bi trebalo da bude održana vanredna sjednica Vijeća sigurnosti u povodu nacrta rezolucije koji su pripremili lideri arapskih zemalja. To rezolucijom, ukoliko bi bila usvojena, od Izraela bi se tražilo obustava ofanzive. Arapski lideri se nadaju da usvajanjer rezolucije neće blokirati Sjedinjene Američke Države. U ranijim sličnim slučajevima predstavnik SAD se protivio prijedlozima u kojima se nije izričito tražilo od Hamasa da obustavi granatiranje naselja i gradova na teritoriji Izraela.


Tony Blair, bivši britanski premijer, sada predstavnik blisko-istočnog kvarteta (SAD, Evropska unija, UN i Rusija) izjavio je danas da je prekid borbi moguć odmah, ako bude presječeno snabdijevanje oružjem tunelima prokopanim između Pojasa Gaze i Egipta.

XS
SM
MD
LG