Linkovi

Pojas Gaze: Izraelske snage nastoje prodrijeti u dubinu


Izraelske kopnene snage nastavile su sa prodorima dublje u pojas Gaze, napadajući Hamasove militante i njihova uporišta i zračnim i pomorskim snagama. Medicinski zvaničnici u Gazi navode da je više od 540 osoba izgubilo život od početka izraelske ofanziva prije 10 dana, uključujući i današnjih 11 žrtava, među kojima i najmanje petero djece. Iz izraelskih izvora saopšteno je tokom prodora kopnenih snaga jedan vojnik ubijen, a 30 ranjeno. Izraelski ministar odbrane Ehud Barak je danas izjavio da će ofanziva trajati sve dok gradovi i naselja na jugu Izraela ne budu sigurni od raketnih napada Hamasa. Usprkos ofanzivi, Hamas je nastavio sa raketnim napadima na Izrael, pri čemu je ubijeno četvero Izraelaca, od kojih su troje civili. Lider Hamasa Mahmoud Zahar je danas pozvao svoje sljedbenike da skrše izralelske snage i nastave napadati izraelske civile. Jedan zvaničnik Hamasa je, međutim, izjavio da ta islamistička grupa planira poslati delegaciju u Egipat kako bi razgovarala o najnovijem nasilju. Izrael i dalje oštro ograničava pristup Gazi za medije.

U međuvremenu, vlade arapskih zemalja traže od Vijeća sigurnosti UN-a da naredi okončanje izraelske ofanzive u pojasu Gaze. O tome je danas govorio ministar vanjskih poslova palestinske vlasti Riyad al-Malki nakon susreta iza zatvorenih vrata u UN-u sa ministrima vanjskih poslova ostalih arapskih zemalja. On je rekao da vlade arapskih zemalja Vijeću sigurnosti planiraju podnijeti nacrt nove rezolucije kojom se poziva na trajni prekid vatre, uspostavljanje stalnog nadzora i promatranja granice i raspoređivanje međunarodnih snaga koje bi štitile civile. Generalni sekretar UN-a Ban Ki Moon se kasnije tokom dana, kako je najavljeno, sastaje sa liderima arapskih zemalja. Gospodin Ban je pozvao na trenutačno okončanje izraelskih kopnenih operacija i izrazio nezadovoljstvo zbog toga što se članovi Vijeća sigurnosti nisu u stanju složiti o koracima koje treba poduzeti.

Sjedinjene Američke Države se protive prethodnim pozivima na unilateralan, izraelski prekid vatre. Predsjednik SAD George Bush je danas izjavio da shavta želju Izraela da se brani, dodavši da se bilo kakvim primirjem Hamas istovremeno mora zaustaviti da iz Pojasa Gaze granatira naselja na izraelskoj terotiriji.

Delegacija Evropske unije danas je takođe zatražila da borbene operavije budu zaustavljene. Članovi delegacije koju predvodi visoki komesar EU za spoljnu politiku, susreli su se danas da sa izraelskom ministricom Tzipi Livni koja je pozive za pregovorima o okončanu izraelske vojne ofanzive protiv Hamasa odbacila rekavši da njena zemlja ne može postići dogovor sa “teroristima i terorom.” Prije tog susreta, članovi delegacije EU sastali su se i sa predsjednikom Egipta Hosni Mubarakom.

I predsjednik Francuske Nicolas Sarkozy takođe putuje na Srednji Istok da bi u neposrednim kontaktima izrazio potrebu uspostavljanja primirja.

XS
SM
MD
LG