Linkovi

Crawford – Zapadna Bijela kuća


Dok se u Washingtonu, zbog dolaska Baracka Obame i njegove inauguraciju za novog predsjednika očekuje rekordan broj posjetitelja, u isto vrijeme, stotinama milja južnije u Crawfordu u Texasu već se osjećaju posljedice skorog odlaska George Busha. U tom malenom teksaškom gradu, predsjednik Bush ima ranč na kojem je često boravio tokom svoja dva mandata u Bijeloj kući. Sada, kako za Glas Amerike izvještava Greg Flakus, sve manji broj turista navraća u posjetu tom gradu.


Ovih dana proredjen saobraćaj u Glavnoj ulici u Crawfordu će uglavnom biti lokalni.

Fotografije predsjednika Busha u kafeima i prodavnicama su još uvijek vidljive, ali mještani se više ne utrkuju sa turistima da bi dobili sto za ručak.

Neki ovdje smatraju da je predsjednik George Bush zaslužan, zbog njegovog obližnjeg ranča, što se Crawford našao na mapi. On ovdje ostaje popularan.

Ali posljednjih godinu dana kako je njegova popularnost opadala, opadao je i broj posjetitelja.

Lyndon Lynch radi u kamenorezačkoj radnji. On kaže da nije zabrinut zbog toga što Crawford više neće biti "Zapadna Bijela kuća".

"Ne znam da li će to mnogo promjeniti. Već je, čini mi se, godinu ili dvije mnogo manje ljudi", kaže Lynch.

Ova nekada popularna prodavnica suvenira se sada rijetko otvara.

Čak ne možete više naći ni anti-ratne demonstrante. Prije nekoliko godina oni su uspostavili Kuću mira, samo nekoliko milja od Bushovog ranča.

Lyndon Lynch, kao i mnogi stanovnici Crawforda, su voljeli turiste, ali ne i anti-Bushove demonstrante.

"Sve dok nemate demonstrante, mislim da je uredu da su tu. To je bilo dobro za poslove, ali kada su tu i demonstranti onda bude nekih problema", kaže on.

Jedna od radnji koja još opstaje je Red Bull, prodavnica suvenira koju drži Raydean Damon.

"Kada bi predsjednik Bush dolazio ovdje, mi smo na njega gledali ne samo kao našeg predsjednika, nego i našeg susjeda", kaže Damon.

Ona održava posao uz povremene kupce kao što je Rene Linder iz Švicarske.

Volite li George Busha?

Da!

Vi ste jedan od nekoliko Evropljana koji ga vole.

Evropljani su previše za Obamu.

Damon kaže da je Bushova odluka da kupi kuću u Dallasu umanjila post-predsjedničku ulogu Crawforda. Ali, ona se nada da će Bush, nakon što napusti Bijelu kuću, dio vremena provoditi ovdje na ranču, što će omogućiti nastavak posla.

Raydean Damon, vlasnik Red Bull-a:

"Ukoliko to bude samo njihova kuća za odmor, to vjerovatno neće donijeti mnogo turista."

Ali Crawford će u svakom slučaju pregurati. Seoski život koji je privukao Bushovu porodicu nastavlja da privlači i druge porodice iz velikih gradova u blizini, koje, kaže ona, cijene porodične vrijednosti koje Crawford nudi.

XS
SM
MD
LG