Linkovi

Republika Srpska: Kako su radili Skupština i Vlada


Iako su i Vlada i Narodna skupština Republike Srpske u 2008.godini napravili značajan pomak naprijed ka realizaciji zacrtanih aktivnosti, ni u jednom kvartalu prošle godine te entitetske institucije nisu ispunile sve programom planirane obaveze. Rezultat je to istraživanja Centara civilnih inicijativa u kome se, takođe, konstatuje da je uprkos brojnih nedostataka Vlada Republike Srpske bila najefikasnija izvršna vlast u Bosni i Hercegovini tokom prošle godine.

Predstavnik CCI-ja Denis Telić tim povodom ističe:

„Ukupno realizovan program rada Vlade Republike Srpske nakon devet mjeseci je bio 54 posto, dok je ukupan program u institucijama Vlade Federacije BiH 40 posto, a u Vijeću ministara BiH 33 posto. U zakonodavnom aspektu Vlada Republike Srpske je za 9 mjeseci takođe realizovala 54 posto planiranih aktivnosti, dok je Vlada Federacije imala uspješnost od 36 posto. Vijeće ministara je bilo najneefikasnije i imalo je tek 20 posto realiziranih planiranih zakonodavnih aktivnosti.“

Međutim, konstatuju predstavnici Centara civilnih inicijativa, Vlada Republike Srpske je sporom pripremom zakona direktno uticala na neefikasnost rada Narodne skupštine.

O tome Željko Ninković, takođe predstavnik Centara, kaže:

„Kada gledamo ukupnu realizaciju na devetomjesečnom nivou, Narodna skupština Republike Srpske je realizovala svega 33 posto programom predviđenog za 2008. godinu.“

Zbog svega toga, poručuju predstavnici Centara civilnih inicijativa, građani u oba bosanskohercegovačka entiteta imaju razloga da budu zabrinuti.

„Krajnje je vrijeme da vlasti na svim nivoima prestanu patiti građane ove zemlje, jer je trenutno stanje neprihvatljivo i nepodnošljivo. A ne učini li se išta, evidentno je da će biti gore“ – rekao je, na kraju predstavljanja rezultata istraživanja CCI-ja, gospodin Telić.

Predstavnici Centara civilnih inicijativa su, takođe, apelovali na vlasti u Republici Srpskoj i Federaciji BiH da učine sve kako bi bile ublažene posljedice nadolazeće svjetske ekonomske krize.

XS
SM
MD
LG