Linkovi

Bagdad: Otvoren kompleks nove ambasade SAD u Iraku


Sjedinjene Američke Države danas su otvorile ambasadu u Iraku. Novo diplomatsko predstavništvo je najveća američka ambasada u svijetu, izgrađena na prostoru od 42 hektara u dobro čuvanoj Zelenoj zoni u Bagdadu.

Ceremoniji otvranja prisustvovali su irački predsjednik Jalal Talabani i zamjenik američkog državnog sekretara John Negroponte. Tom prilikom je, između ostalog, intonirana američka himna, a zastavu SAD u centralnom dvorištu prostranog kompleksa ambasade podigli su marinci.

Gradnja nove ambasade koštala je više od 600 miliona dolara, a u njoj će moći raditi preko hiljadu uposlenika. U okviru kompleksa ambasade izgrađeni su sistemi za vlastito vodosnabdijevanje, snabdijevanje strujom i za tretman otpadnih voda.

Otvaranje nove ambadase uslijedilo je samo pet dana nakon što su SAD (1. januara) prepustile kontrolu nad Zelenom zonom iračkoj armiji. Prenos kontrole je, inače, prvi korak realizacije američko-iračkog sporazuma kojim se predviđa povlačenje američkih snaga iz Iraka do 2011. godine.

XS
SM
MD
LG