Linkovi

Diplomci u Americi zabrinuti za posao


S obzirom da je američka ekonomija u sve dubljoj krizi, rekordnom stopom nezaposlenosti u protekle 34 godine, diplomci na američkim univerzitetima kažu da ih situacija vrlo zabrinjava. Izvještaj novinarke Glasa Amerike Tare Palmieri:

Nekada je sticanje univerzitetske diplome bilo razlogom za slavlje. Medjutim, s današnjom ekonomskom krizom, mnogi studenti mogli bi se sučeliti s teškoćama u nalaženju posla. Za mnoge je ovo vrijeme ispunjeno strepnjom. Na Katoličkom univerzitetu u Washingtonu neki studenti kažu da počinju tražiti posao i prije nego diplomiraju.

Lisa Campbel, Katolički Univerzitet:

“Zaista vas plaši kada znate da morate krenuti u potragu za poslom, a ne znate šta vas čeka.”

Allen Goodman u Centru za profesionalnu orijentaciju na Katoličkom univerzitetu kaže da studenti moraju biti spremni da se sučele s nizom opcija.

“Možda nećete odmah dobiti posao koji ste željeli. Moraćete biti fleksibilni i tražiti posao koji ne biste ranije uzeli, ali će to možda biti odskočna daska za nešto što zaista želite.”

Goodman kaže da će studenti koji su se opredijelili za karijere u sektorima ekonomije koji su pogodjeni ekonomskom krizom, možda morati tražiti posao van svoje struke. Ovo je , moguće, i vrijeme da studenti odmah nastave za postdiplomskim studijama.

Prema izvještaju o trendovima u zapošljavanju za 2008 i 2009., mogućnost pronalska posla je opala za 8 posto od prošle godine, ali su šanse i dalje dobre za studente sa diplomama iz prirodnih nauka i tehnologije.

Michael Wolf je ekonomista u Birou za praćenje podataka o radnoj snazi.

U narednih 10 godina, predvidjamo solidan rast u oblasti prirodnih nauka, posebno biologije, kao i medicine i inženjerstva."

Gospodin Wolf kaže da će se situacija na tržištu radne snage poboljšati kada se finansijska kriza eliminira i da će tada mogućnosti ponovo biti najveće za kandidate sa univerzitetskim diplomama.

XS
SM
MD
LG