Linkovi

Prije Bijele kuće, Barack Obama će u Washingtonu odsjesti u hotelu


Pozivajući se na izvore iz političkih krugova, mediji navode da će se u ponedjeljak sastati novoizabrani predsjednik Barack Obama i predsjednica Zastupničkog doma Kongresa, Nancy Pelosi kako bi razgovarali o planu za stimulisanje oslabljene američke ekonomije. Navodi se da će dvoje demokrata raspravljati o opsegu i vremenskoj primjeni paketa ekonomskog oporavka, kojim se izmedju ostalog namjerava otvaranje novih radnih mjesta i ulaganje u američke poslove.

Prema pisanju lista „Washington Post“, Pelosi je rekla da želi da da zakon bude usvojen i spreman da ga Obama podpiše odmah nakon što preuzme ured 20-tog januara. Očekuje se da će Plan stimulisanja ekonomije koštati izmedju 675 i 775 milijardi dolara.

Sastanak Obama-Pelosi će usljediti nakon što gospodin Obama sa porodicom stigne u Washington. Obamina porodica se u petak vratila u svoju dom u Chicagu, nakon 12-to dnevnog odmora na Hawaii-ma.

U Washingtonu će Obamina porodica odsjesti u istorijskom Hay Adams hotelu u blizini Bijele kuće. Oni se smještaju u hotel kako bi Obamine kćerke, Sasha i Malia, na vrijeme mogle početi pohadjati nastavu u privatnoj Sidwell Friends školi u Washingtonu.

Uobičajeno je da dolazeći američki predsjednik čeka inauguraciju u takozvanoj Blair House, zvaničnoj rezidenciji Bijele kuće. Medjutim, iz administracije predsjednika George Busha kažu da je kuća za goste zauzeta do 15 januara, pet dana prije nego Obama položi zakletvu i preuzme Bijelu kuću.

Novoizabrani predsjednik će biti u Washingtonu u vrijeme kada u utorak novi Kongres bude polagao zakletvu, a u srijedu je planirano da bude na ručku sa predsjednikom Bushom i bivšim američkim predsjednicima.

Iz Predsjedničkog inauguracijskog komiteta je najavljeno da će u četvrtak gospodin Obama prirediti inaugiralni bal kao vrhovni vojni zapovjednik u čast američkih vojnika, te da će ulaz biti besplatne za pozvane goste.

XS
SM
MD
LG