Linkovi

Do sada ni jedan američki  predsjednik  nije uspio postići mir izmedju Izraela i Palestinaca


Od predsjednika Jimmya Cartera, 70-tih godina, Bijela kuća je uključena u nastojanja da se postigne mir izmedju Israela i Palestinaca. Ali do sada ni jedan američki predsjednik u tome nije uspio. Sada su izgledi za mir dodatno otežani zbog izraelskih operacija u Pojasu Gaze, ali i zbog unutarnje razjedinjenosti kako palestinaca, tako i izraelaca. 20-tog januara, pro-izraelska administracija predsjendika Busha će biti zamjenjena vladom novoizabranog predsjednika Baracka Obame, za kojeg se mnogi u arapskom svijetu, nadaju da će imati više razumjevanja za palestince. Izvještaj o tome za Glas Amerike pripremio Jeffrey Yang.

Predsjednik Bush je često govorio o potrebi da Izrael i Palestinci rade zajedno na postizanju trajnog mira.

"Uspostavljanjem Palestinske države", kako je naglasio 2004. godine.

Ali tokom njegova dva mandata, administracija predsjednika Busha, i pored toga što je 2007. u Annapolisu u Marylandu bila domaćin mirovnim pregovorima, iskazivala je snažnu podršku za Izrael i njegove vojne operacije protiv palestinskih militanata.

Trenutni izraelski napadi protiv Hamasa u Gazi nisu izuzetak, što je jasno potvrdio glasnogovornik Bijele kuće Gordon Johndroe.

"Hamas je još jednom pokazao pravo lice terorističke organizacije koja čak odbija da Izraelu prizna pravo na postojanje. Da bi nasilje prestalo, Hamas mora obustaviti ispaljivanje raketa unutar Izraela i prihvatiti održiv i dugoročan prekid vatre."

Neki analitičari vjeruju da je Izrael upravo sada započeo bombardovanje Gaze jer je želio podršku predsjednika Busha, ali i odredjenu prednost kod njegovog nasljednika.

Paul Schram radi u Institutu za Srednji Istok.

"Ehud Barak, izraelski ministar odbrane, inače bivši general, u nekom smislu je odlučio da zauzme teritoriju dok još ima šansi, tako da Izrael ima jaču poziciju kada Barack Obama preuzme Bijelu kuću.

Mnogi palestinci i arapi se nadaju da će Obama pokazati više podrške palestincima i palestinskoj državi nego je to činio predsjednik Bush.

Medju organizacijama koje pozivaju na bolju usaglašenost je Vijeće za Američko-islamske odnose, čiji je direktor Nihad Awad.

"Amerika mora pokazati liderstvo, novo liderstvo. I, tim Baracka Obame ne bi trebao ponoviti greške George Busha, pa čak i Billa Clintona. Mi trebamo promjenu, potreban je pritisak na Izrael."

U svojoj kampanji za Bijelu kuću, Barack Obama je posjetio Jerusalem i iskazao solidarnost sa Izraelom.

"Došao sam da potvrdim specijalne odnose izmedju Izraela i Sjedinjenih Država, rekao je Obama u julu 2008.

On je podržao i pravo Izraela na samoodbranu.

"Ukoliko neko šalje rakete na moju kuću gdje spavaju moje dvije kćerke, ja bi uradio sve što je u mojoj moći da to zaustavim", rekao je istom prilikom Barack Obama.

Nakon što je izabran, Obama nije rekao ništa novo osim ponavljanja želje da podstakne jevrejsku i palestinsku državu da žive jedna pored druge u miru.

U Brookings institutu, analitičar za srednji istok Shibley Telhami kaže:

"Obama treba da vodi računa da ne kaže nešto što bi ga kasnije obavezivalo nakon što preuzme položaj."

Gospodin Obama je, takodjer, stavio do znanja da može postojati samo jedan predsjednik, i da je to u ovom trenutku George Bush.

XS
SM
MD
LG