Linkovi

Iračani preuzeli kontrolu Zelene zone u Bagdadu


Sjedinjene Države su danas iračanima predali kontrolu izuzetno utvrdjenog dijela Bagdada, poznatog pod nazivom „Zelena zona“, što je u skladu sa novim sporazumom o sigurnosti prema kojem će se američke vojne snage povući iz Iraka do 2011. godine.

Premijer Iraka, Nouri al-Maliki je rekao da je to znak da Irak ponovo preuzima svoj suverenitet, nakon što su Sjedinjene Države izvršile invaziju Iraka, prije više od pet godina.

Američki zvaničnici su upravljali Irakom iz utvrdjene Zelene zone, i za mnoge iračane to je simbol američke okupacije.

Govoreći na današnjoj ceremoniji, gospodin Maliki je predložio da 1. Januar postane nacionalni praznik Iraka.

Ranije, odmah nakon pola noći, odnosno isteka 2008. godine, Sjedinjene Države su iračkoj vladi predale kontrolu i nad Republikanskom palačom u Bagdadu. Američki zvaničnici su tu palaču, nakon svrgavanja iračkog lidera Saddama Husseina, koristili kao svoj diplomatski centar. Oni će od danas raditi iz novoizgradjenih zgrada američke ambasade.

Današnja predaja je uvjetovana sigurnosnim dogovorom Washingtona i Bagdada podpisanim u novembru, kojim se američkim snagama dozvoljava ostajanje u Iraku do 2011. godine. Tim sporazumom se zamjenjuje Rezolucija UN-a kojom se dozvoljava boravak stranih vojnika u Iraku.

Sigurnosni sporazum zahtijeva povlačenje američkih borbenih jedinica iz iračkih gradova do 30 juna ove godine, i kompletno povlačenje iz cijele zemlje do kraja 2011. godine. Povlačenje je, medjutim, uvjetovano, sposobnošću iračkih snaga da preuzmu punu odgovornost za sigurnost u zemlji.

XS
SM
MD
LG