Linkovi

San Francisco: prvi američki grad koji je zabranio plastične kese


U svijetu sada postoje zakoni, od Kine preko Bangladeša do Irske, kojima se zabranjuje, ograničava ili oporezuje upotreba plastičnih kesa za kupovinu. U Sjedinjenim državama, San Francisco u Kaliforniji je u martu postao prvi američki grad koji je zabranio biološki nerazgradljive plastične kese.

Deponija Sunset Scavenger, je mjesto gdje se donosi otpad iz grada koji ima 820 hiljada stanovnika. Otpad koji se sastoji od stotina plastičnih kesa. Njih je jeftino proizvoditi, ali teško reciklirati, i one obično završavaju na mjestima na kojima ne bi trebale, kaže Robert Reed, glasnogovornik Sunset Scavanger Waste-a.

One su veoma lake i vjetar ih odnosi na farme, završavaju u zaljevu, u okeanu. One su prijetnja za život u moru, kaže on.

Ovakve opasnosti i činjenica da je San Francisco bacao oko 180 miliona plastičnih kesa godišnje, je ono što je nagnalo gradskog zvaničnika Rossa Mirkarimija da uradi prijedlog zakona kojim se zabranjuje upotreba plastičnih kesa u svim velikim lancima supermarketa i farmacijama. Ali on se nada da će taj zakon inspirirati ljude da učine nešto više.

Zabrana se ne odnosi samo na ne-korištenje plastičnih kesa, već i papirnih, i cilj bi trebao biti: nemojte koristiti ni plastiku ni papir, već donesite svoje, kaže Ross Mirikarimi.

A to je koncept s kojim je potrošač Sabina Talia Ferro već upoznata.

U Holandiji vam nikada ne daju kesu, morate donijeti svoje kese, tako da sam na to već bila navikla, kaže ona.

Ostali kupci su rado udovoljili zabrani. I prodavači također. Vlasnik prodavnice Sam Mogannam kaže da sada plaća deset puta više kako bi svojim kupcima, umjesto plastičnih, ponudio papirne kese.

Jedina stvar je bilo povećanje troška, i tome se nismo protivili.

Međutim ne misle svi prodavci tako. Udruženje supermarketa u Kaliforniji, sa oko 500 članova, ne podržava zabranu, kaže glasnogovornik Dave Heylen.

Namjera je bila odvući kupce od kesa i primorati ih da razmotre alternativni način kupovine. Ali mi ne smatramo da je taj cilj postignut. Ono što je postignuto je da su se kupci samo prebacili sa plastičnih na papirne kese, kaže gospodin Heylen.

A šta je sljedeći korak? Proširiti zabranu na male granape i prodavnice. Gospodin Mirkarimi kaže da također radi na prijedlogu zakona o zabrani plastičnih omota za novine.

XS
SM
MD
LG