Linkovi

Pojas Gaze: Nove žrtve i razaranja


Četvrti dan zaredom izraelski avioni napadali su ciljeve Hamasa u Pojasu Gaze, dok su iz Hamasa poručili da će nastaviti ispaljivati rakete dublje na područje Izraela. Prema izvještajima vlasti u Gazi, danas je ubijeno 10 osoba u izraelskim zračnim udarima. U napadima je također uništeno 5 zgrada koje pripadaju Hamasu i jedna koja pripada islamskom univerzitetu. Brojne izraelske oklopne i druge jedinice i tehnika raspoređuju se duž granice sa Pojasom Gaze za eventualno pokretanje napada kopnom.

U televizijskom saopćenju je zamaskirani glasnogovornik Hamasa upozorio da će raketni napadi grupe postati dnevni problem za stanovnike juga Izraela, ako izraelski zračni napadi ne prestanu.

Palestinski militanti iz Pojasa Gaze jučer su, po prvi put, ispalili rakete na izraelski grad Ashdod, ubivši jednu ženu i ranivši dvije osobe. Ta raketa, koja je pogodila autobusnu stanicu, dosegla je dublje u Izrael nego ijedan dosadašnji lansirani projektil. Ashdod se nalazi oko 40 kilometara sjeverno od Gaze.

Palestinski dužnosnici saopštili su da je u izraelskim napadima do sada ubijeno najmanje 345 osoba, uglavnom militanata Hamasa. Predstavnici humanitarna agencija Ujedinjenih naroda u Gazi tvrde da je među poginulima i 57 civila. Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas pozvao je na razgovore s njegovim kolegama u Hamasu kako bi zajednički udružili snage protiv, kako je rekao, izraelskog masovnog napada na Pojas Gaze.

U međuvremenu, američki zvaničnici su pozvali na uspostavljanje istrajno i održivo primirjakojim bi se obustavio žestoki sukob između dvije strane. Glasnogovornik Bijele kuće je izjavio da je predsjednik SAD George Bush razgovarao s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom i dodao da Hamas mora poštovati svako primirje, ako se želi da se primirje i održi.Glasnogovornik State Departmenta je rekao da je i državna tajnica Condoleezza Rice razgovarala s obje strane u nastojanju da isposluje ponovnu uspostavu primirja. Iz State Departmenta je saopšteno da SAD daju donaciju od 85 miliona dolara, namijenjenu agenciji UN-a koja pruža pomoć Palestincima.

Lideri arapskih zemalja Perzijskog zaljeva danas su okončali dvodnevni summit u Omanu, najstrožije osudivši izraelske operacije u Gazi. Lideri se međutim nisu složili sa pozivom Qatara da se održi hitni sve arapski summit, nakon što je Saudijska Arabija saopćila da takav skup ne bi donio nikakvu korist.

U Parizu se sastaju lideri Evropske unije kako bi razgovarali o načinima da se razriješi novonastala situacija u Pojasu Gaze. Prije samog sastanka je Evropska komisija izdala saopćenje pozivajuči na trenutačno primirje. Britanija je saopćila da specijalni izaslanik za Srednji Istok, bivši pbritanski premijer Tony Blair, odlazi na to područje slijedeće nedjelje.

XS
SM
MD
LG