Linkovi

Ove godine Amerikanci štedljiviji nego lani 


Sa oslabljenom ekonomijom, Amerikanci u ovoj prazničnoj sezoni kupuju manje nego obično. Konačni brojevi još nisu objavljeni, ali analitičari kažu da preliminarni rezultati ukazuju na to da su trgovine ostvarile manji promet nego lani, i pored velikih sniženja kojima se trgovine nastoje privući kupce.

Po svemu sudeći biće ovo loša sezona za američke trgovce. Preliminarni rezultati pokazuju pad od 8 posto u odnosu na predhodnu godinu, sa velikim padom prodaje odjeće, elektronike, i luksuznih dobara. Trgovine se nadaju da će umanjiti gubitke velikim sniženjima, koja dostižu i do 70%.

To je dobra vijest za kupce.

"Dobila sam tri džempera za 50 dolara, što je super jer, inače, jedan košta 50 dolara", kaže kupac u Minnesoti.

"Svako voli rasprodaje. Svako voli kupovati upola cijene. Svi vole kada je jeftino", kaže kupac u New Yorku.

Marshal Cohen prati prodaju svake praznične sezone. On kaže da se sniženjima žele isprazniti skladišta.

"Time se žele smanjiti zalihe gotove robe koliko je god moguće, i ostavriti bilo kakav prihod kako bi mogli platiti režijske troškove i biti spremni kada kupci budu ponovo spremni da troše."

Dok se trgovci nadmeću za kupce, neki trgovinski lanci se bore da prežive. Predvidja se da će u Sjedinjenim Državama do kraja godine biti zatvoreno oko 150 hiljada prodavnica na malo. Konsultant prodaje Howard Davidowitz predvidja da će se do polovine 2009. zatvoriti dodatnih 73 hiljade prodavnica.

"Zatvaraće se trgovački centri,robne kuće, prodavnice", kaže on.

Razmišljanje Sierre Jackson iz Arlingtona u Virginiji je tipično za mnoge kupce.

"Nastojim uštedjeti. Vremena su teška. Mi smo u recesiji", kaže ona.

I dok se mnoge trgovine susreću sa teškoćama, neki trgovinski lanci, kaže analitičar Burt Flickinger, ipak očekuju profit.

"U ovim teškoćama najbolje prolaze prodavnice hrane, lijekova i takozvane discount prodavnice."

Mnoge trgovine se nadaju da će ostvariti prihode velikim sniženjima u januaru, nastojeći spriječiti predvidjanja Medjunarodnog vijeća trgovačkih centara da će ovo biti najgora praznična prodaja od 1969. godine.

XS
SM
MD
LG