Linkovi

Izrabljivanje djece: Priča Shyime Hall


Kada joj je bilo samo 10 godina, Shyma Hall je dovedena iz Egipta u bogatu kuću Ibrahimovih, u Kaliforniji, gdje je 2 godina čistila , kuhala i čuvala djecu, uz simboličnu plaću od 45 dolara mjesečno. Spavala je u garaži, a policija je saznala za ovaj zločin kada je jedan od susjeda primijetio dijete koje spava u garaži. Sada je Shyima Hall odlučila ispričati svoju tragičnu priču.

U luksuznom dijelu Los Angelesa je Shyima držana kao rob. Ibrahimovi, bogata porodica iz Egipta, su prisilili Shyimine roditelje da im daju dijete kao služavku, jer nisu mogli isplatiti dugove Ibrahimovima. Kuća na adresi Pacific Grove, broj 28, vrijedi više od milion dolara, i, iako ima 5 spavaćih soba, Shyima je morala spavati u garaži. Garaži bez prozora, bez grijanja, bez sistema rashlađivanja. Ubrzo nakon što je Shyima stigla u L.A., jedina sijalica u garaži Ibrahimovih je pregorjela, ali se nisu potrudili da ju zamijene. Od tog trenutka je tada 10 godišnja Shyima živjela u mraku.

U kući gdje sada živi, Shyimu njen poočim zove Princezom.Njenim je fotografijama ukrašena polica iznad kamina. Shyima je upravo završila srednju školu. Sada je njen život jedna druga priča, svjetovima udaljena od onog kada je radila i do 20 sati dnevno, bez pauze, bez odmora, bez prava da ide u školu. Njeni su je uposlenici, Amala Motelib i Nasser Ibrahim, zvali sluškinjom, a njihova djeca glupačom.Ni gospodin ni gospodja Ibrahim nisu radili , i svaki su dan kasno ustajali. Shyima priča:

"Negdje oko 8, osam i pol ili 9, oni bi se probudili. Ja bih im pripremila što im treba ako su išli vani, ili bi im poslužila doručak . Onda bih sredila njihove sobe, potom kupatila, onda bih usisavala, prala veš, i sve to. To bi bio moj dan dok se dječaci ne vrate iz škole, a potom sve ponovno."

Iza zidova raskošne vile, Shyima je često radila do iza ponoći,perući sudje nakon zabava koje su Ibrahimovi priredjivali.Ona se sjeća da ju je gospodja Ibrahim nekoliko puta i ošamarila.Uzrok tome su obično bili njihovi sinovi - blizanci.U mračnoj garaži Shyima se počela mokriti u krevet. Postelja je bila vlažna i smrdljiva, kao i njena bijedna odjeća, koju je prala u kanti u garaži, jer joj nisu dozvoljavali koristiti mašinu za veš. Kada su se Ibrahimova djeca željela kupati u bazenu, Shyima je išla par koraka iza njih, kako bi im dodavala peškire. Kada je obitelj išla posjetiti Disney World, poveli su i Shyimu, ali kao služavku.

Njoj medjutim nikada nije palo na pamet da bježi. Smatrala je da je to normalno. Ona je za Ibrahimove radila i jednu godinu u Egiptu, a jednom mjesečno je dolazila njena majka kako bi uzela plaću.Ta je ilegalna praksa uobičajena diljem Afrike i Azije.

Amal Gauda, odvjetnica koji zastupa zlostavljanu djecu u Egiptu, objašnjava:

"Dječiji rad je fenomen egipatskog društva, koji je porastao u posljednjih 10 godina. Uzrok tome su sve gori ekonomski uvjeti. Djeca su obavezna pomagati svojoj obitelji. Često dijete izdržava kompletnu porodicu."

Shyimina majka Salwa kaže da nije bila svjesna da će dijete raditi kao rob, i dodala je da je postojao verbalni dogovor izmedju dvije obitelji o radu koji je trebao biti mnogo lakši za 10-godišnju djevojčicu. Salwa Mahmoud dodaje da ostalih 10-oro Shyimine braće i sestara žive u dvosobnoj kućici, i da je ona mislila da ju spasava bijede.

Shyima je spasena bijede, ali zahvaljući jednom anonimnom građaninu koji je 3. aprila 2002. godine pozvao kalifornijski odjel za socijalna pitanja, i prijavio da na adresi Ibrahimovih jedno dijete živi u garaži. Specijalni agent Imigracionog ureda Bob Schoch kaže su Ibrahimovi pokušali slagati da je Shyima njihova daljnja rodjaka, da je još uvijek nisu upisali u školu, da namjeravaju.... Medjutim, prava istina je vrlo brzo izašla na vidjelo. Gospodin Schoch dodaje:

"Ako je kretanje ograničeno, ako nije dozvoljeno ići u školu, moliti se bogu, sklapati prijateljstva s drugom djecom, ako ste jednostavno prisiljeni samo na rad, a deset vam je godina - onda to nije ništa drugo nego dječije ropstvo."

Djevojčici se ubrzo nakon toga ukazala sreća. Chuck i Jenny Hall iz Beaumonta, takođe u Kaliforniji, su legalno usvojili Shyimu i sada ona odrasta zajedno s njihovom djecom. Voli ljubičastu maskaru, ima momka, i redovito ažurira svoju stranicu na MySpace-u. Izgleda kao tipični američki tinejdžer, osim što u sebi krije neiskazanu tugu. Njeni tvrde da ih je silno osramotila. Ona je naime bila "otplata" duga njenih roditelja Ibrahimovima. U medjuvremenu je prestala govoriti arapski, prosto zato što želi sve zaboraviti iz svoje prošlosti.

"Dobro pazim da ne upadnem u nevolju, jer želim raditi u policiji" - kaže Shyima.

Ovoga ljeta, kada je Shyima završila srednju školu, Amala Ibrahim je puštena iz zatvora i protjerana u Egipat, dok je Ibrahim još u zatvoru. Naredjeno im je da moraju Shyimi platiti 76 hiljada dolara, što je novac koji bi bila zaradila da su joj plaćali minimalnu zakonsku nadnicu dok je radila, tretirana maltene kao rob .


XS
SM
MD
LG