Linkovi

Deset godina postojanja eura: Slovačka 16. zemlja koja ulazi u euro-zonu


Za koji dan, tačno 1. januara 2009. godine, Slovačka će se, kao 16. evropska članica, pridružiti prostoru na kojem se euro koristi kao moneta. Prvog dana naredne godine biće obilježena i deset godina formalnog postojanja eura. Ta dva momenta povod su “monetarnom”slavlju u Briselu, naravno uz ono uobičajeno novogodišnje.

Euro kao svoju valutu su do sada prihvatili milioni Evropljana, mada oni stariji još uvijek preračunavaju vrijednosti u marke, franke, krune…. Euro se, jednostavno rečeno, na nacionalnim nivoima, ali i globalnom planu nametnuo kao respektabilna i stabilna valuta, dajući, uvjereni su u Briselu, dodatnu težinu i značaj ideji jedinstvene i Evrope bez granica.

Govoreći u povodu ta dva događaja evropski komesar za monetarne poslove Joaquín Almunia je istakao:

"Slovačkoj želimo dobrodošlicu i cijenimo trud koji su Slovaci učinili da bi se pridružili euro-zoni. Riječ o veoma dinamičnoj ekonomiji i uvjereni smo da će taj dinamizam biti i osnažen pridruživanjem ekonomskoj i monetarnoj uniji. Prvog januara će biti i deset godina od starta zajedničke evropske valute. Desetogodišnjica eura je dobra prilika da, zbog uspjeha koji je u ovih deset godina postignut, čestitamo svima onima koji su pokrenuli taj projekat. Prilika je to i da razmislimo kako nam euro može pomoći da savladamo teškoće aktuelne krize. O tome je razgovarano, plan oporavka na evropskom nivou je stvarnost, a euro-zona bi trebala da ima vodeću ulogu u njegovoj primjeni. Projekat zajedničke evropske valute bi nam trebao pomoći i da jasno iskažemo evropski interes kada razgovaramo sa partnerima, Amerikom, Japanom i ostalima, o rješenjima za finansijsku krizu. Oko 330 miliona Evropljana koji dijele ovu valutu su avangarda evropskih integracija, koje ne donose samo ekonomski boljitak građanima Evrope, nego i zajedničku svijest o svrsi, svijest o zajedničkom identitetu, kako bi se lakše nosili sa ključnim izazovima ovoga stoljeća: starenjem nacija, klimatskim promjenama, globalizacijom... Uvjereni smo da će Slovaci i svi članovi euro-zone uspješno odgovoriti tim izazovima."

Prije deset godina 11 nacija je prihvatilo euro i, odustajući od korištenja nacionalnih valuta, krenulo u stvaranje jedinstvene monetarne politike Evropske unije. Šest mjeseci ranije kreirana je i Evropska centralna banka...

U najkraćem, mada samo deset godina star, euro je već poodavno “punoljetan” u konkurenciji ostalih jakih valuta.

XS
SM
MD
LG