Linkovi

Pojas Gaze: Nastavljeni napadi izraelske vojne avijacije


Napadi izraelskih vojnih aviona na Gazu nastaljeni su i danas, trećeg dana uzastopno. Prema izjavama svjedoka u današnjim napadima razoren je objekat Ministarstva unutranjih poslova (inače pod kontrolom Hamasa), a Islamski univerzitet u Gaze bombardiran je iz zraka najmanje pet puta. Izraelska armija proglasila je područja uz Pojas Gaze „zatvorenom vojnom zonom.“ U ranijim slučajevima, takve poteze slijedili su prodori kopnenih snaga izraelske armije na područje pod kontrolom Palestinaca.

Prema današnjim informacijama UNRWA-e, agencije Ujedinjenih naroda za pomoć, od subote do danas najmanje 57 Palestinaca-civila su smrtno stradali. Glasnogovornik agencije je istakao da je takva procjena bazirana na podacima medicinskih i bolničkih izvora u Pojasu Gaze. Palestinski zvaničnici saopštavaju da je u zračnim napadima izraelske vojne avijacije ubijeno najmanje 180 Hamasovih militanata. Prema posljednim izvještajima u trodnevnim napadima je poginulo najmanje 325 osoba, a zvanični palestinski izvori navode da je više od 900 osoba povrijeđeno.

U napadima izraelske avijacije ubijeni su, kako je izvješteno, zapovjednik grupe Islamic Jihad u Khan Younisu, te nekoliko članova porodice jednog od zapovjednika Hamasovih militanata. Projektilom iz jednog aviona koji je pogodio jednu zgradu u izbjegličkom kampu Jabaliya poginulo je pet djevojčica ne starijih od 17 godina.

U međuvremenu, Egipat je otvorio granični prelaz sa Gazom i dozvlilo ranjenim palestincima da preču na egipatsku teritoriju zarad liječničke pomoći. Egipatske vlasti su također dozvolile isporuku humanitarne pomoć preko tog prelaza.

Izraelski premije Ehud Olmert izjavio je da bi vojne operacije protiv Hamasovih militanata koji pod kontrolom drže Pojas Gaze mogle biti dugotrajne, dok je ministrica inostranih poslova Tzipi Livni saopštila da Izrael ne planira izvršiti ponovnu okupaciju Pojasa Gaze. Izrael je povukao vojne snage sa tog područja 2005. godine, nakon 38 godina okupacije.

U povodu najnovijih događanja na tom području, danas i prehodnih dana uslijedile su brojne reakcije.

Generalni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon je danas, držeći konferenciju za novinare, zatražio da Izrael i militantni Hamas bez odlaganja zaustave sukobe, ocijenivši nasilje u i oko Gaze neprihvatljivim. On je takođe naglasio da bi svjetski lideri trebalo da učine više kako bi podstakli dijalog i gugoročna rješenja izraelsko-palestinskog sukoba. Gospodin Ban je rekao da su ga izraelski lideri uvjerili da će dozvoliti prolaz humanistarne pomoći u Pojas Gaze

Glasnogovornik Bijele kuće Gordon Johndroe danas je okrivio Hamas za neobnavljanje šesto-mjesečnog sporazuma o prekidu neprijateljstava, te da SAD vojne akcije Izraela tumače kao odbranu od stalnih raketnih napada Hamasovih militanata sa područja Gaze. Gospodin Johndroe i glasnogovornik State Departmenta izjavili su da naviši zvaničnici američke administracije nastoje privoljeti obje strane na ponovno uspostavljanje primirja.

Takođe danas, njemačka kancelarka Angela Merkel je okrivila Hamasove militante za eskalaciju nasilja, ali i pozvala Izrael da u napadima na militante i objekte pod njihovom kontrolom nastoji izbjeći žrtve među civilnim stanovništvom Pojasa Gaze.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergei Lavrov je kritizirao Hamas zbog odbijanja sudjelovanja u razgovorima sa frakcijom Fatah palestinskog predsjednika Mahmouda Abassa, istakavši da Hamas mora prihvatiti gospodina Abbasa kao lidera palestinskog naroda.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy osudio je, kako je rekao, provokacije koje su dovele do izraelske ofanzive na Pojas Gaze, ali i prekomjernu upotrebu sile koja je uslijedila kao odgovor na provokacije.


XS
SM
MD
LG