Linkovi

Biskup banjalučki Franjo Komarica: "Čestit Božić onima koji slave po novom, a kršćanskoj braći koja slave po starom kalendaru kličem Hristos se rodi."


Povodom najvećeg hrišćanskog praznika Božića biskup banjalučki Franjo Komarica uputio je čestitke svim građanima Bosne i Hercegovine bez obzira na vjeroispovjest. U razgovoru za Glas Amerike gospodin Komarica je izrazio i nezadovoljstvo slabim povratkom Hrvata u Republiku Srpsku, kao i sporim rješavanjem pitanja povrata imovine katoličkoj crkvi u Bosni i Hercegovini.

Kada je u pitanju taj povratak, on je na banjalučku regiju iz godine u godinu je sve manji, a na području 14 opština banjalučke biskupije trenutno živi oko 5.000 Hrvata. Prije rata njih je bilo oko 73.000, istakao je, između ostalog, gospodin Komarica. On optužuje domaće, ali i strane, političare za opstrukciju povratka:

„Od 220 tisuća prije rata na području cijele Republike Srpske, dakle,uvažavajući dole i trebinjsku, vrhbosansku, odnosno, mostarsku i banjalučku biskupiju, sada otprilike ima nešto oko 13 i po tisuća. To, trinaest godina nakon rata nije normalno. Za svakog normalnog čovjeka to ne može biti normalno. Ovdje nedostaje jedan autohtoni narod i to je, ne samo, teški grijeh pred bogom kako nas uči moral katolički, odnosno krćansk, nego je to velika sramota za sve garniture političara domaćih i stranih koji su bili involvirani do sada u sprovođenje Dejtonskog sporazuma koji predviđa mogući povratak i ostanak svima koji se žele vratiti.To se do sada,nažalost,nije dogodilo.“

Biskup Komarica ističe da dosta očekuje od Zakona o povratu imovine koji je u fazi donošenja pošto je, kako kaže, katoličkoj crkvi u prošlom sistemu oduzeto dosta nepokretne imovine.

„Mi smo molili da nam se, barem, stavi na raspolaganje, do donošenja ovoga Zakona, jedan ili drugi dio naše oduzete crkvene imovine, i to onaj dio koji se nama može bezbolno dati a da mi to, kao i do sada što smo dobili od vlasti, pretvorimo ponovno u općedruštvenu korist. I školsku zgradu i zgradu oduzetog trapističkog samostana pretvaramo, takođe preko našega Karitasa, u socijalne projekte. Isto tako smo molili da nam se dostavi na raspolaganje nešto oduzetog zemljišta, što u Lijevče polju ,što ovdje uz Trapiste, da nam se stavi na raspolaganje i oduzeta trapistička šuma. Međutim, nismo dobili nikakav odgovor.“

Izražavajući očekivanja da svjetska ekonomska kriza neće dodatno otežati položaj stanovnika Bosne i Hercegovine, biskup banjalučki Franjo Komarica je uputio čestitke povodom božićnih praznika:

„Svima vama, koji ste potaknuti božjim glasom u sebi kao suvremeni pastiri spremni radosna i zahvalna srca spasitelju svome i cijelomu svijetu iskazati dužno poštovanje i ljubav, od srca želim da doživite plod Isusove utjehe, mira i blagoslova i da kao blagoslavljeni i sretni ljudi, donosite blagoslov, mir i istinsku sreću svojim bližnjima kroz cijelu 2009. godinu. Čestit vam Božić, sveto Isusovo porođenje i blagoslovljena 2009.godina svima vama koji slavite po novom kalendaru, a vama, kršćanskoj braći koji slavite po starom kalendaru trinaest dana kasnije, jednako tako kličem Hristos se rodi."

XS
SM
MD
LG