Linkovi

Barack Obama će zakletvu položiti na Bibliji Abrahama Lincolna


Novoizbrani američki predsjednik, Barack Obama, će na inauguraciji 20 januara, kao 44 predsjednik Sjedinjenih Država, položiti zakletvu na Bibliji na kojoj je to prije gotovo 150 godina učinio Abraham Lincoln. Ta istorijska Biblija je sada u kolekciji Kongresne biblioteke, i prošle sedmice je pokazana novinarima. Za Glas Amerike tamo je bila Zulima Palacio.

"Narodna vlada, izabrana od naroda i za narod nije nestala sa lica zemlje."

U izbornoj noći, Barack Obama je citirao predsjednika Abrahama Lincolna iz njegovog čuvenog govora u Gettysburgu.

Ali nije ostao samo na tome. Odlučio je da zakletvu položi na istoj Bibliji na kojoj je to učinio i predsjednik Lincoln, koji je poznat u američkoj istoriji po oslobadjanju crnaca od ropstva sredinom 19 vijeka.

Lincolnova Biblija se medju rijetkim knjigama nalazi u specijalnoj kolekciji Kongresne biblioteke u Washingtonu. Clark Evans vodi taj odjel.

"Sasvim je očita veza izmedju Lincolna, velikog oslobodioca i korištenja ove Biblije od strane prvog Afro-Amerikanca predsjednika", kaže Evans.

Bibliju je za Lincolnovu prvu inauguraciju 1861 godine kupio službenik američkog Vrhovnog suda. Sudski pečat potvrdjuje autentičnost njene istorijske upotrebe.

Evans kaže da se Biblija ne izlaže javnosti, izuzev u specijalnim okolnostima kao što je ova.

"Dodatnu simboliku daje činjenica da će Obamina inauguracija usljediti samo nekoliko sedmica nakon 200-te godišnjice rodjenja Abrahama Lincolna".

Iz inauguracijskog komiteta kažu da će Barack Obama biti prvi predsjednik koji će položiti zakletvu na toj Bibliji nakon što ju je koristio Abraham Lincoln prije gotovo 150 godina.

XS
SM
MD
LG