Linkovi

Hillary Clinton i fondacija njenog muža: Da li je opravdana bojazan od uticaja donatora na spoljnu politiku SAD


Novoizabrani američki predsjednik Barack Obama je odlučio da senatoricu Hillary Clinton nominira za državnog sekretara. Međutim, takav izbor je izazvao određene zabrinutosti zbog liste donatora fondacije njenog muža, bivšeg predsjednika Billa Clintona, među kojima su neke vlade sa Srednjeg istoka, koje su uplatile milionske iznose, kao i neki prominentni pojedinci i istaknuti političari iz inostranstva. Neki promatrači smatraju da bi se, ukoliko njenu nominaciju potvrdi Senat, gospođa Clinton u svojim kasnijim akcijama kao šef američke diplomatije mogla susresti.

„Nju krasi izvarendna inteligencija i radna etika. Ponosan sam što će biti naš naredni državni sekretar“ – rekao je Barack Obama.

Hillary Clinton će u američku diplomaciju donijeti više od senatorskog iskustva. Ona je supruga američkog predsjednika u dva mandata i osnivača fondacije William Clinton. Brojnim donacijama, uključujući i višemilionske donacije vlada stranih država, finasirani su izgradnja Clintonove predsjedničke biblioteke i humanitarni projekti fondacije.

To što je uradio i radi Bill Clinton nije neubičajeno. Njegov prethodnik, George Bush stariji, učinio je skoro isto – kaže Henry Nau, profesor univerziteta George Washington.

„I Bush stariji je izgradio biblioteku. Mnogi su bili donatori. Donacije su činjene i nakon isteka njegovog mandata. Njegov sin izabran je za predsjednika. I ne mogu se sjetiti da je u to vrijeme bilo puno brige o tome ko su bili donatori Bushu starijem i da li je to moglo imati uticaja na odluke Busha mlađeg.“

Međutim, razlika je u tome kako je dvojicu predsjednika doživljavala javnost, ističe analitičar instituta Cato John Samples:

„Imate bivšeg predsjednika uz čiju su prošlost vezane određene etičke kontroverze u potrošnji, kako u Americi, tako i u inostranstvu.“

Saudijski kralj Abdullah donirao je Fondaciji između 10 i 25 miliona dolara. Vlade Kuvajta, Katara, Norveške, Australije i Bruneja, između ostalih, su također veliki donatori. Ali te donacije ne izgledaju kao kupovanje uticaja, smatra profesor Nau:

„Mislim da su zemlje donirale novac sa dobrim namjerama. One su dio globalnog sistema, dio svjetske zajednice. Sa Sjedinjenim Državama imaju posebne odnose.“

Da bi izbjegao pitanja eventualnog uticaja Billa Clintona na aktivnosti Hillary Clinton kao državne tajnice, tranzicioni tim Baracka Obame je 12. decembra postigao sporazum sa Fondacijom William Clinton. Dogovereno je, pored ostalog, da Fondacija obznani imena svih dotadašnjih donatora i da jednom godišnje izvjesti o svim novim donacijama. Fondacija će, nadalje, odboru za etiku State Departmnenta dozvoliti analizu donacija, a Clintonov program globalnih inicijativa, humanitarni rad fondacije u inostranstvu, biće izdvojen i ubuduće neće moći primati donacije stranih vlada.

Taj sporazum je od bitnog značenja za Baracka Obamu, Hillary Clinton i Clintonovu fondaciju, smatra gospodin Samples:

„Obznanjivanje donatora i konsultacije sa State Departmentom su pokušaj da se bude sigurno da svi uključeni u proces donošenja političkih odluka, od Hillary Clinton preko State Department do Bijele kuće, budu u potpunosti informirani o onom što se dešava kada su u pitanju - sada kao privatno lice Bill Clinton i njegove aktivnosti - i da one ne utiču na politiku, ili na to kako se na tu politiku gleda.“

Neki analitičari kažu da je sa sporazumom Obama-Fondacija Billa Clintona problem donacija, kao osnove za mogući uticaj na aktivnosti narednog šefa State Departmenta, sada olakšan. Profesor Nau, kao primjer, ističe Kuvajt:

„Obznanjivanje imena donatora može značiti manji uticaj. Donatori će biti poznati javnosti kada Hillary Clinton bude uključena u aktivnosti sa stranim državama. I ako mediji, radeći svoj posao podsjete čitatelje i gledatelje, da je bilo određenih donacija, a gospođa Clinton, primjera radi, razmatra neko pitanje vezano za vladu Kuvajta, onda će to, ja mislim, biti korisno.“

Gospodin Nau dodaje da će informativni mediji, uvijek željni kontroverzi, bez ikakve sumnje pažljivo pratiti rad i aktivnosti Hillary Clinton kao državne tajnice i postavljati pitanja kada nešto bude nepodesno.

XS
SM
MD
LG