Linkovi

Predsjednici Bush i Obama uputili božićne poruke Amerikancima 


Predsjednik Sjedinjenih Država, George Bush je u Božićnoj poruci rekao da je praznik vrijeme u kojem treba razmisliti o onome što je uistinu važno u nečijem životu, uključujući mir i slobodu. U radio poruci, gospodin Bush je pozvao Amerikance da se sjete žrtava koje podnose američki vojnici posvećeni odbrani demokracije. On je rekao da mnogi od njih Božić provode izvan zemlje ili u medicinskim ustavovama lječe povrede. Jučer je Bush telefonski razgovarao sa nekim od američkih vojnika stacioniranih u inostranstvu, zaželivši im sretan Božić i zahvaljujući im na službi. Ovo je posljednji Božić predsjednika Busha u Bijeloj kući. On sa porodicom praznik provodi u predsjedničkom odmarališru u Camp Davidu na domak Washingtona. U snimljenoj poruci priznanje američkim vojnicima je odao i novoizabrani predsjednik Barack Obama, koji praznik provodi na Hawaii-ma.

Neki od vojnika služe drugi, treći, ili čak četvrti put, rekao je Obama, podsjećajući da će u gradovima širom Amerike večeras biti praznih stolica za božićnom trpezom.

Obama je u svojoj poruci govorio i o ekonomskim teškoćama, podsjećajući da će ekomija biti ključni program njegove administracije.

"Ovo su teška vremena za mnoge Amerikance koji se bore sa našom usporenom ekonomijom. Dok mi uživamo blagoslovenost vjere i porodice, mi znamo da milioni Amerikanaca nemaju posao. Još je više onih koji sa teškom mukom plaćaju kredit kako bi ostali u svom domu. Od učenika do penzionera, budućnost izgleda nesigurna. Zato sezona darivanja, takodjer, treba biti vrijeme obnovljenog osjećaja zajedničkog cilja i podjeljene gradjanske odgovornosti. Sada više nego ikada moramo shvatiti da kao Amerikanci dijelimo zajedničku sudbinu. Da sam ja čuvar svog brata, čuvar svoje sestre. Sada svi moramo uraditi svoj dio kako bi služili jedan drugom, kako bi iznašli nove ideje, nova otkrića, i kako bi odpočeli novo poglavlje naše moćne zemlje. U tom će duhu moja administracija ući u Novu godinu", rekao je Obama u Božićnoj poruci Amerikancima.

Barack Obama sa porodicom i bliskim prijateljima provodi 12-to dnevni odmor na Hawaii-ma, u iznajmljenom kući na obali okeana.

XS
SM
MD
LG