Linkovi

Evropska unija: Zamjenom sijalica do uštede 10 milijardi eura


Do 2012. godine bi sva domaćinstva u Evropskoj uniji trebala da klasične sijalice zamijene štedljivima. Plan o takvom zaokretu se ovih dana razmatra u Evropskoj komisiji, a konačni oblik izvršne uredbe trebao bi dobiti na proljeće naredne godine.

Računica je jednostavna. Na taj način bi se smanjilo trošenje elektro-energije, umanjilo zagađenje i, naravno, štedio ozbiljan novac - od 5 do 10 milijadri eura svake godine. To znači da bi u džepu svake evropske porodice u prosjeku ostalo 50 eura godišnje, zagađenje bi se, opet svake godine, smanjilo za oko 15 miliona tona ugljen-dioksida, a ukupna ušteda električne energije bi bila jednaka količini koju Rumunija potroši za godinu dana.

Proizvođači novih, štedljivih sijalica zdušno pozdravljaju ovaj korak, tvrdeći da trenutno više od 80 posto evropskih domaćinstava koriste stare, “rasipničke” sijalice.

Dok se nove mjere razrađuju u Briselu, njihova najava, kako to najčesće biva, izaziva različite reakcije.

Jedni su, primjera radi, zabrinuti mogućnošću da bi novo, florescentno zračenje moglo izazivati negativne posljedice kod oboljelih od epilepsije, ili kod onih koji imaju migrene.

Drugi, pripadnici organizacija za zaštitu životne sredine, na primjer, žale što Evropa već nije iskoristila sve svoje mogućnosti da najefikasnija rješenja štednje energije i zaštite životne sredine pretvori u zakone. Oni upozoravaju da bi se sve moglo završiti komromisom kojim neće biti postignuti potrebni efekti.

XS
SM
MD
LG