Linkovi

Aretha Franklin: Najbolji vokalni solista svih vremena po izboru magazina Rolling Stone


Ovih dana o Arethi Franklin govori se i piše u povodu dva velika priznanja. Nedavno je proglašena najboljim vokalnim solistom svih vremena na listi magazina Rolling Stone. Pozvana je, što je njoj jedno od najdražih priznanja, da nastupi na ceremoniji inauguracije budućeg američkog predsjednika Baracka Obame.

Kraljica soula ni sama ne zna koliko puta je dobitnica nagrade Grammy, muzičkog Oskara u SAD. Prvu je dobila za snimak pjesme Otisa Redinga Respect. Respekt, ili poštovanje, kojeg je tada stekla u najširoj javnost nikada nije pomućeno. Nije joj drago kad je neko nazove divom I kaže:

“Diva je neko ko je zaista veliki, ko ima sva velika priznanja, ali I neko koga ponekad nazivaju i teškom osobom.”

Uspjeh i dugovječnost na muzičkoj sceni Aretha Franklin, kako kaže, duguje načinu na koji su kompanije nekada, kad je započinjala karijeru, radile sa mladim umjetnicima:

“Zaista volim kako je sve to ispalo...Malo po malo… Ja nikad nisam bila gurnuta u nešto prije nego sam to imala vremena da naučim. Učila sam i usavršavala moj dar. Sporo učenje bilo je ključ te industrije. Lansirali su nas, ali bez lansiranja u stratosferu, kao ti si sad zvijezda, a odmah i superzvijezda...”

Nakon briljantne karijere, Aretha je tek sad snimila svoj prvi božićnji album...

“Šefovi kompanija s kojima radim jednostavno nikad nisu smatrali da bi neki božićnji album bio za mene značajan. Ja sam mislila suprotno i…. evo sad je došlo vrijeme... Jednostavno sam oduševljena tim albumom... Radila sam i tradicionalne stvari… poput Silent Night i druge...”

Kraljica soula je, kaže, spremna na nove izazove. Uključujući i to da je odlučila da ponovo leti avionom, nakon 25 godina i jednog neprijatnog leta.

Takođe, nada se i još jednoj evropskoj turneji, možda već iduće godine.

XS
SM
MD
LG