Linkovi

SAD i korupcija: Blagojevich vjerovatno nije posljednji korumpirani političar


Američki tužitelji su guvernera Illinoisa Roda Blagojevicha optužili za korupciju, uključujući i navode da je pokušao prodati senatsko mjesto koje je ostalo upražnjeno nakon predsjedničkog izbora Baracka Obame, po principu Ko ponudi više. Gospodin Obama je rekao da niko od njegovog osoblja nije imao neprimjeren kontakt s Blagojevichem. Guverner Illinoisa poriče da je išta pogrešno uradio, rekavši da će se na svaki način boriti protiv optužbi. On je međutim samo najnoviji u nizu američkih političara koji su optuženi za korupciju. Neki analitičari kažu da sa američkim političkim sistemom prekrivenim novcem, Blagojevich vjerovatno nije posljednji.

Opseg optužbi za korupciju protiv guvernera Blagojevicha su zapanjili čak i iskusnog američkog tužitelja Patricka Fitzgeralda.

Zbog takvog ponašanja bi se i Abraham Lincoln prevrnuo u grobu, rekao je tužitelj Fitzgerald.

Blagojevich i šef njegovog kabineta John Harris su optuženi da su prijetili da će povući državne fondove od jedne lokalne bolnice i lokalnih novina ukoliko oni odbiju guvernerove zahtjeve za uslugama i doprinosima kampanji.

Istražitelji kažu da su snimljeni Blagojevichevi telefonski razgovori u kojima je on pokušao prodati upražnjeno senatsko mjesto. Tužitelj Fitzgerald je reporterima pročitao dio transkripta. Blagojevic je, prema navodima, uz sočne psovke, rekao sljedeće:

Imam to mjesto koje vrijedi zlata. I neću ga dati tek tako... ni za šta!

Tužitelji navode da nema dokaza da je Barack Obama znao za guvernerovu namjeru da po principu onome "ko ponudi više" da njegovo senatsko mjesto.

Nisam imao kontakta s guvernerom ili njegovim uredom, i nisam znao šta se dešava, rekao je Barack Obama.

Taj skandal je samo najnoviji u nizu skandala političke korupcije. Senator sa Aljaske Ted Stevens je proglašen krivim jer je lagao o poklonima koje je primio od jedne naftne kompanije, uključujući i adaptaciju njegove kuće. Stevens je ove godine izgubio mogućnost ponovne kandidature na to mjesto, okončavši tako svoju 40-to godišnju karijeru u senatu.

William Jefferson, kongresmen iz Louisiane čeka na suđenje zbog optužbi za podmićivanje i zloupotrebu položaja. Kada su federalni agenti izvršili upad u njegovu kuću 2006, pronašli su 90 hiljada dolara primljenih u mitu i sakrivenih u zamrzivaču. I Jefferson je izgubio mogućnost ponovnog izbora. Allan Lichtman je predsjednički istoričar na univerzitetu American.

Obično se radi o novcu, ali i o drugim stvarima. Radi se o nečemu što ja zovem arogancija moći. Ti političari misle da su oni iznad zakona i iznad zajedničkih moralnih normi, kaže gospodin Lichtman i dodaje da dokazi o političkoj korupciji u Americi postoje već odavno.

1860-tih godina prošlog vijeka, odmah nakon američkog građanskog rata, tokom administracije Ulyssesa Granta, korupcija je bila toliko raširena i korumpirani političari su se bogatili u zemlji koja se još uvijek oporavljala od sukoba.

1920-tih, tokom administracije Warrena Hardinga, ozloglašeni skandal Teapot Dome je doveo do osude ministra unutrašnjih poslova Alberta Fall-a zbog optužbi da je prihvatio mito kako bi omogućio pristup federalnim rezervama nafte.

Skandal Watergate 1970-tih je doveo do pada predsjednika Richarda Nixona.

Nažalost, bili smo svjedoci korupcije kroz cijelu američku istoriju, iako se čini da je ona dosegla svoj vrhunac posljednjih godina, kaže Allan Lichtman.

Usprkos istoriji, Amerikanci vjeruju da je zemlja u osnovi moralno zdrava i razljućeni su korupcijom, kaže gospodin Lichtman.

Mi barem imamo politički proces koji istražuje korupciju, osuđuje i kažnjava čak i najviše političke ličnosti zbog korupcije. Ali moram reći da su oni koji su optuženi i osuđeni vjerovatno vrh ledenog brijega, kaže Allan Lichtman.

Novoizabrani predsjednik Barack Obama je tokom svoje kampanje obećao da će se boriti protiv korupcije i smanjiti utjecaj lobista u Washingtonu. Analitičari kažu da je zbog skandala s Blagojevichem sada još važnije da Barack Obama ispuni to obećanje.

XS
SM
MD
LG