Linkovi

Pljačka stoljeća: Berzanski mešetar sa Wall Streeta pronevjerio 50 milijardi dolara


I dok u posljednje vrijeme mnogi mladi Amerikanci strepe hoće li, usprkos zavrešenim studijama, najčešće sa sjanim ocjenama, biti u stanju zarađivati za život, neki jednostavno... kradu!

I to na veliko!

Financijskom mešetaru, posredniku u ulaganju novca na Wall Street-u Bernardu Madoffu, optuženom za pronevjeru 50 milijardi dolara, određen je kućni pritvor. Medoff će, prema sudskom nalogu, morati nositi elektronsku narukvicu, kako bi policija mogla pratiti njegovo kretanje. Riječ je skandalu koji po svemu sudeći ima globalne posljedice, s obzirom na to da i velike banke i pojedinci širom svijeta tvrde da su žrtve, kako mnogi ističu, najveće finansijske prijevare u istoriji.

U toj decenijama dugoj finansijskoj prevari žrtve 70-godišnjeg Bernarda Madoffa, velike međunarodne banke, penzioni fondovi, humanitarne organizacije, bogati pojedinci, slavne ličnosti.... Među njima je i Mort Zuckerman, vlasnik lista New York Daily News i magazina U.S. News and World Report. On je Madoffu, odnosno njegovoj firmi povjerio 30 miliona dolara iz svog humanitarnog fonda, a....

„Novac je otišao. Ispario. Nestao… – kaže rezignirano medijski mogul.

Prema navodima Wall Street Journala nestalo je i 70 odsto novca humanitarne fondacije Wunderkinder koju je osnovao čuveni reditelj Steven Spielberg. Istražitelji ističu da je Madoff organizirao prevaru po takozvanoj ponzi šemi, a otkriven je tek kada su ga prijavili njegovi sinovi. Bivši agent FBI Brad Garrett o funkcioniranju te šeme kaže:.

„Uzima se novac od novih investitora i isplaćuje starim kao zarada u određenom, ali ne poptunom iznosu. Dokle god postoji priliv novih investitora novca, šema funkcioniše.”

Madoffova šema funkcionirala je sve dok zbog ekonomske krize pojedini investitori nisu zatražili da povuku, ukupno, sedam miliona dolara kojih nije bilo. Madoff je donosio manji, ali stalni profit svojim klijentima, a oni se nisu pitali kako to postiže.

„Medoffovu tajnu formulu niko nije mogao da otkrije. To je bilo nešto kao iz filma Čarobnjak iz Oza - kaže odvjetnik Jack Blum.

Madoffova kompanija je održavala imidž tako što je klijentima slala detaljne, ali lažne izvode bankovnih računa. On sam je bio poznat na Wall Streetu, prvenstveno kao bivši predsjednik berze NASDAK. To je i privuklo multinacionalne banke, poput HSBC,najveće britanske banke, koja je izgubila milijardu dolara. Španska banka Santander je možda izgubila čak 3 milijarde dolara.

Bernard Madoff je, kao član jednog country-cluba u Palm Beachu na Floridi, imao kontakt sa bogatim investitorima. Jedan od njih je i penzionirani Arnold Sinkin,trgovac tepisima pune 54 godine. On i supruga su Madoffu povjerili životnu ušteđevinu... million dolara.

„Izgubili smo novac, Sve što smo prikupljali cijelog života je otišlo....“

Uzimajući u obzir koliko je novca pronevjereno, pojedini na Wall Streetu ističu da je cijela prijevara morala davno biti otkrivena. U Komisiji za vrijedonosne papire nisu istražili određene navode o ilegalnim radnjama, neke stare i desetak godina. Senator Charles Grassley smatra to nezamislivim:

„Komisija je bila neuspješna, njeni članovi nisu radili kako treba. Madoff je bio registrirani fanansijski posrednik, broker. Morali su znati šta je radio.“

Pojedini u finansijskom sektoru, međutim, tvrde da su osjećali da nešto nije u redu. Jedan od njih, Jim Vos iz investiciono- konsultantske firme Aksia LLC upozoravao je klijente da ne vjeruju Madoffu.

„Nemojte ni blizu njegove kompanije.... govorio sam. Nemamo dokaza, ali postojalo je mnogo upozorenja."

Finansijski eksperti ističu da bi prevareni klijenti mogli izgubiti gotovo sve, a istražitelji navode da još ne znaju koliko duboko i daleko seže prevara Bernarda Madoffa.

XS
SM
MD
LG