Linkovi

Sport u 2008: Niko kao Michael Phelps


Ova, 2008. godina, još nekoliko dana pa prošla, u sportskom smislu ostaće zapamćena po američkom plivaču Michaelu Phelspu koji je na ljetnim olimpijskim igrama održanim u Pekingu osvojio 8 zlatnih medalja i nadmašio zemljaka Marka Spitza koji se 1972. godine u Minhenu na pobjedničko postolje uspinjao 7 puta.

„Sanjao sam o mnogo stvari, zartao sam mnogo ciljeva. Ovaj u Pekingu bio je najveći zacrtani i uspio sam ga ostvariti. Olimpijska uzbuđenja i užitak trajali su četiri tjedna, a moja najveća radost, sasvim sigurno, bila je sabijena u samo sedam dana“ – kaže sportista koji je postavio 7 svjetskih rekorda i na dvije olimpijade osvojio ukupno 14 zlatnih olimpijskih medalja. Stoga nije nimalo iznenađujuće što je 23-godišnji Michael Phelps, student iz Baltimora, prvi plivač kojeg je prestižni američki magazin Sports Illustrated proglasio svjetskim sportistom godine.

Sa tri zlatne medalje iz glavnog kineskog grada kući, na Jamajku, vratio se Usain Bolt. Do zlatnih odličja „dotrčao“ je postavljajući svjetske rekorde na 100, 200 i u štafeti 4x100 metara.

„To je značilo jako mnogo i za mene i za cijelu Jamajku. Razgovarao sam sa premijerom i on mi je rekao da su svi putevi na Jamajci bili blokirani. Svi su bili na ulicama.... ispisao sam istoriju, sretan sam i zaista ponosan...“ – prisjeća se najbrži i, prema izboru Međunarodne atletičarske federacije, najbolji atletičar svijeta u 2008. godini.

Pri vrhu lista najboljih sportista svijeta sasvim zasluženo naći će se i ime španksog tenisera Rafaela Nadala. Mnoge godine najbolji na zemljanim terenima, Rafa je u 2008. pobijedio i na „travi“, i to onoj vimbldonskoj i u meču protiv teniskog „vanzemaljca“ Rogera Federera.

Nadal se, nakon 237 sedmica tokom kojih je Federer bio teniser broj 1 u svijetu, uzdigao na sami vrh i uz French Open i Wimbledon, osvojio zlatnu olimpisku medalju u Pekingu. O smjeni na teniskom tronu Rafa je rekao:

„Federer je veliki šampion, zar ne? Jednako je pozitivan i kada gubi i kada pobjeđuje. Dobri smo prijatelji. Sretan sam zbog mene, ali žalim zbog Federera jer je zaslužio pobjedu na Wimbldonu, zar ne?“

U sportske podvige 2008. godine ostaće upisana i pobjeda Tigera Woodsa na Otvorenom prvenstvu SAD u golfu. Ta, inače treća, pobjeda na ovom takmičenju ostvarena je sa ozbiljnom povredom koljena.

Udarajući lopticu uz jaki bol i hramajući po travnatom terenu, Woods je u play-offu osigurao pobjedu.

„Mislim da je to bila moja najbolja igra.... ali da budem pošten.... ne znam kako sam uspio pobijediti. Dugačkih sedam dana, mnogo sumnji i dilema, mnogo pitanja samom sebi.... ali tu sam, sa pobjedničkim trofejom u rukama....“ – rekao je Tiger Woods i sedam dana kasnije otišao na operaciju pokidanog ligamenta u lijevom koljenu. Na golf-terene počeće se vraćati u proljeće iduće godine.

U sportske stranice 2008. godine ostaće, nažalost, upisana i Marion Jones. Na olimpijskim igrama u Sidneju, u Australiji, u septembru 2000. godine osvojila je pet medalja, tri zlatne i dvije bronzane, i ostvarila ono što ni jednoj atletičarki ranije nije uspjelo. U oktobru 2007. godine priznala je da uzimala steroide prije odlaska za Australiju, priznala je i da je lagala demantirajući brojne navode o dopingovanju, priznala je da je lagala članovima dvije velike porote i drugim istražiteljima koji su vodili istragu o korištenju zabranjenih stimulansa.

U najkraćem, oduzete su joj sve olimpijske medalje osvojene nakon 1. septembra 2000. godine. Osuđena je na kaznu zatvora od 6 mjeseci i odslužila ju je od 7. marta do 5. septembra ove godine. Nakon izricanja presude, Marion Jones -Thompson (od februara 2007.) je rekla:

„Stojim pred vama danas. Podržavam ono što je pravo i poštujem odluku sudije. Iskreno se nadam da će drugi učiti na mojim greškama.“

Da li će slučaj Marion Jones-Thompson, nikako nije jedini, ali je zaista vrlo upečatljiv i opominjući, biti dovoljno snažna lekcija osobama željnim sportskog uspjeha i po cijenu koju je „platila“ Jonesova. Da se može i bez steroida, Michael Phelps je primjer.

Da je doping realnost na koju treba obratiti punu pažnju pokazale su i olimpijske igre u Pekingu. Devet sportista tada nije „prošlo“ na doping-testu, a Međunarodni olimpijski komitet početkom decembra najavio je da će biti ponovno analizirano 500 doping-uzoraka uzetih u vrijeme odvijanja najveće svjetske sportske smotre.

XS
SM
MD
LG