Linkovi

Predsjednička tranzicija: Pažljivo koreografiran događaj


Predsjednička tranzicija je u Sjedinjenim državama pažljivo koreografiran događaj. U vrijeme rata i ekonomskog stresa, tranzicija ima još veću važnost.

Prije izbornog dana u novembru, radnici su ispred Bijele kuće već počeli raditi na podizanju tribine za dan inauguracije. Radili su i unutar Bijele kuće, pripremajući je za prvi transfer ovlasti u vrijeme rata u posljednje četiri decenije. Proces tranzicije je naime počeo i prije nego su dati prvi glasovi. Do trenutka kada su objavljeni rezultati, taj je proces bio uveliko u toku.

Mirni prenos ovlasti je jedna od karakteristika istinske demokracije. Osiguranje da je taj prelaz gladak i bez problema je prioritet ostatka mog mandata, rekao je predsjednik Bush.

Ideja zvaničnog procesa tranzicije je započela 1952, kada je Dwight Eisenhower naslijedio Harryja Trumana. Truman je preuzeo predsjedničku poziciju 1945, nakon smrti Franklina Roosevelta. Politički analitičar Martha Kumar je stručnjak za predsjedničke tranzicije. Ona kaže da je gospodin Truman tada bio potpredsjednik samo nekoliko mjeseci.

On nije znao mnogo stvari koje su se dešavale u vladi, uključujući razvoj atomskog oružja i atomske bombe. Stoga je smatrao da je jako važno da svako ko dođe u vladu ima dobar osjećaj za ono što se dešavalo u vladi, kaže Martha Kumar.

Konsultacije između odlazeće i dolazeće administracije su se povećavale tokom godina, i dobile su novi značaj nakon napada 11 septembra 2001. Gospodin Bush je tada bio predsjednik samo osam mjeseci kada su teroristi izvršili napad. Samo 30% njegovog tima nacionalne sigurnosti je bilo na dužnosti. Kongres je odgovorio donošenjem zakona o ubrzavanju procesa imenovanja najviših funkcija, omogućavajući kandidatima da odrede potencijalne članove kabineta čak i prije izbornog dana. Clay Johnson se nalazio na čelu Bushovog tranzicionog tima 2000. On kaže da je ključno postaviti novi tim nacionalne sigurnosti što je moguće brže.

A to nije bio slučaj prije 8 ili 12 godina. Ali sada smo zemlja u ratu i znamo da ima loših ljudi koji se ovdje nastoje uvući i naškoditi nam, kaže on.

Martha Kumar kaže da Bushov tim čini sve kako bi dolazećoj administraciji dao informacije koje su joj potrebne.

Poteškoća je to što se sve odnosi. Dođu kamioni i pokupe sve dokumente. Ali to ne znači da ne može biti kopija dokumenata. Biće nekih stvari koje će Bushova Bijela kuća dati Obaminim ljudima, kaže gospođa Kumar.

Osobna komunikacija je ključna. Ranim imenovanjem najviših funkcija, novoizabrani predsjednik Barak Obama je nominiranima dao vremena da se konsultiraju sa zvaničnicima odlazeće administracije. Gospodin Obama kaže da je cilj imati tim koji će biti spreman da vlada čim on preuzme predsjedničku dužnost.

Mislim da je jako važno da američki narod shvati da sastavljamo prvoklasni tim i da ne namjeravamo samo upasti kao nova administracija. Mi ćemo već prvi dan biti u punom pogonu, rekao je Barak Obama.

Američka javnost međutim također shvata i veliki ulog povezan sa tranzicijom. Novo istraživanje pokazuje da 68% Amerikanaca prati taj proces, što je samo malo manje u odnosu na 78% onih koji su pratili izbore.

XS
SM
MD
LG