Linkovi

Zajednička izložba radova Georgie O Keeffe i Ansela Adamsa


Georgia O'Keefe jedna je od najistaknutijih likovnih umjetnica dvadesetog stoljeća. Najpoznatija je po svojim raskošnim, živopisnim slikama cvijeća i suncem okupanim pejzažima američkog jugozapada.

Ansel Adams jedan je od najslavnijih i najutjecajnijih američkih fotografa. Njegove crno-bijele fotografije američkih kršnih krajolika proslavljene su diljem svijeta. Muzej američke umjetnosti Smithsonian u Washingtonu po prvi put predstavlja djela ovo dvoje legendarnih umjetnika u zajedničkoj novoj izložbi.

Poluapstraktni cvjetni motivi Georgie O Keeffe, i fotografije krševitih terena Ansel Adamsa, istinski su slavni. Ovjde, u Muzeju američke umjetnosti, oni sau po prvi puta zajedno.

Toby Jurovics kustos je fotografije u istom muzeju. On kaže da spajanje slika Georgie O'Keefe i fotografija Ansela Adamsa stvara jedinstveno iskustvo za posjetitelje:

"Jedan od užitaka ove postave je prilika da stvarno vidite dijalog između ovo dvoje umjetnika. Ovo je prvi put da se oni mogu vidjeti zajedno na jednoj izložbi, no mi ne želimo stvoriti ideju da su oni radili zajedno - to se nikada nije dogodilo. Oboje su imali vrlo različite načine umjetničkog stvaranja."

Unatoč stvaralačkim razlikama, O'Keefe i Adams održavali su istinsko prijateljstvo koje je trajalo preko 50 godina. Kustosica Eleanor Harvey kaže da je ono što ih je privuklo jedno drugome bila obostrana ljubav prema američkom krajoliku:

"Oboje su na prirodu gledali otprilike na isti način, nešto na čemu se može zasnivati jedna cijela umjetnička karijera..."

O Keefee je došla 1929. u Novi Meksiko, i odmah je pronašla inspiraciju u krajoliku... Kada ju je Adams posjetio, ona ga je odvela na jedno od njenih najdražih mjesta - crkvu Rancho de Taos.

Eleanor Jones Harvey kaže:

"Crkva Rancho de Taos joj je bila draga prvenstveno zbog toga što sprijeda, zgrada izgleda kao obična tamošnja crkva stila adobe, no sa zadnje strane zgrade postoje prelijepi apstraktni motivi koji su joj privukli pažnju."

Adams je na to gledao drugačije,i što je rekao za crkvu je divno - nazvao ju je američkom katedralom.

Do 70-tih prošlog stoljeća, putem svojih fotografija, Ansel je postao glas pokreta za zaštitu prirode i nacionalnih parkova.

Toby Jurovics objašnjava:

"Mislim da je najfascinantniji dio ove izložbe - i za njene organizatore i za posjetitelje - harmoničnost dijaloga između Ansela i Georgiae. Bili su dio iste struje punih pet desetljeća, radeći s istim motivima i istim senzibilitetom prema američkom krajoliku."

Radovi Georgie O Keeffe i Ansela Admasa imaju ogroman utjecaj na američku kulturu i umjetnost. Oni i dan danas zapanjuju i inspiriraju ljubitelje umjetnosti širom svijeta.
XS
SM
MD
LG