Linkovi

Tajne okeana: otkriveno na hiljade novih morskih vrsta


Ogromni morski pauci, drevne vrste bakterija i nove morske zvijezde su samo neke od stotina morskih bića koje su naučnici otkrili decenijama provodeći popis morskih vrsta. Istraživači u više od 80 zemalja su sudjelovali u naporima koje su financirale vlade, fondacije i korporacije. Naučnici su predstavili neke od svojih nalaza na nedavnoj konferenciji, dok se projekat bliži kraju.

U dubokim hladnim vodama ispod Antarktika, naučnici su pronašli životinjsku vrstu i kolonije tek otkrivenih vrsta za koje se vjeruje da su povezane s morskim zvijedama. U drugim svjetskim okeanima, nedavno su otkrivene nove vrste slijepog jastoga, gigantske bakterije i oblike morskog života koje su sasvim nove za naučnike. Sve je to dio istraživanja nazvanog Popis morskog života.

U projekat je uključeno oko 2 hiljade naučnika u cijelom svijetu. Gotovo je svaka zemlja uključena na neki način. Započeo je 2000-te i završiće se 2010, kaže Bob Gagosian, predsejdnik konsorcija projekta u Washingtonu.

"Gdje god su otišli pronašli su nove stvari. Okean je zapravo neistražen kada su u pitanju morske vrste."

Istražitelji su stavili male oznake na stotine riba i morskih vrsta, kako bi satelitskim putem pratili puteve migracije i otkrili mjesta gdje se okuplja morski život. Rob O Dor, naučnik pri Popisu morskog života kaže da je znanje o životu na morskom dnu osobito ograničeno.

"90% svih informacija koje imamo dolazi iz površinskih 100 metara okeana"- kaže on.

A morsko dno je, kako kaže, na prosječnoj dubini od 4 hiljade metara. Iako se podvodni i robotski uređaji spuštaju mnogo doblje nego ikada prije, naučnici otkrivaju bizarne vrste biljaka, životinja i organizama koji žive blizu vrelih podvodnih izvora. Otkako je započeo projekat, pronađeno je više od 5 hiljada i 300 novih morskih životinja. Istraživači okeana se nadaju da će ubilježiti 230 hiljada vrsta tokom popisa, koji je, kako neki kažu, samo djelić svih vrsta koje žive u morima.

XS
SM
MD
LG