Linkovi

BiH: Nema opravdanja za nezakonitu privatizaciju


Sindikati sadašnjih i bivših radnika mostarskog „Aluminija“ protestvovali su danas u Mostaru tražeći hitnu privatizaciju tvog privrednog giganta. Oni smatraju da se njihovi nagomilani problemi mogu samo tako riješiti. Da li su u pravu, pokazaće vrijeme.

Da pesimizmu ima mjesta, svjedoči i današnja konferencija, održana u sarajevu, na kojoj su o dosadašnjem načinu i metodama privatizacije u Bosni i Hercegovini govorili predstavnici Transparency Internationala. U najkraćem, po njihovim ocjenama brojni propusti i neregularnosti uočeni su do sada, javnost u nekim slučajevima nije dovoljno obavještavana, a bojazan da se takva praksa nastavi je sasvim opravdana.

Srđan Blagovčanin, jedan od članova Transparency Internationala, o transparentnosti privatizacionih procesa kaže:

„Ne može se dešavati da postoji neka tajna koje je skrivena od javnosti. Privatizacija se provodi upravo u interesu javnosti. To je suština priče. Ne mogu se dogovori o privatizaciji dešavati u četiri oka. I tu nam treba pomoć i medija i cijele javnosti. Da se više nikada ne ponovi da Transparency International od premijera jednog od entiteta dobije odgovor u kojem se kaže da privatizacija učinjena nezakonito jer je to u interesu pomirenja i napretka. Nema tog interesa pomirenja i napretka koji dozvoljava da se privatizacija odvija na nezakonit način.“

Svetlana Cenić, takođe predstavnica TI, fokusirala se na, kako kaže svoje dvorište, odnosno entitet iz kojeg dolazi. Gledajući u prošlost ona strahuje za budućnost.

„Bojim se nekih novih eksperimenata i ono što je opravdan strah Transparancy-a je da će se na ovakav način rasprodavati i resursi i da ćemo praktično postati sluge u vlastitoj zemlji.“

I strani gosti konferencije začudjeni su niskim stepenom uvida javnosti u rad vlasti u Bosni i Hercegovini. Osim ignorancije vlastodržaca strance čudi i pravni okvir u kojem se privatizacija odvija.

Michael Wiehen, član Savjetodavnog odbora Transparency Internationala, ističe:

„Postoji previše zemalja, a prema onome što sam čuo ovdje vaša zemlja je jedna od njih, u kojima mnogo stvari nije urađeno kako treba. Možemo početi sa činjenicom da vi nemate jedan zakon koji se bavi privatizacijom, nego koliko sam čuo… 13 zakona.“

Sudeći prema podacima Transparency Internationala, nevladine organizacije da podsjetimo, građani Bosne i Hercegovine imaju razloga za zabrinutost. Kombinacija u kojoj pohlepni i neodgovorni političari po sopstvenom nahođenju rasprodaju resurse i blago zemlje je pogubna.

XS
SM
MD
LG