Linkovi

Nova administracija SAD: Nobelovac ministar za energetiku


Novoizabrani američki predsjednik Barack Obama je tokom izborne kampanje najavljivao da će Sjedinjene Američke Države učiniti efikasnijim u korištenju energije i zaštiti okoline. U tom smislu je dobitnika Nobelove nagrade za fiziku Dr. Stephana Chua imenovao je jučer za ministra energije, te saopštio da je uspostavio novu funkciju osobnog savjetnika za zaštitu okoline i klimatske promjene.

"Obim napora koji su pred nama će zahtijevati koordinaciju unutar vlade i moj lični angažman kao predsjendika. Zbog toga imenujem Carol Browner na novu poziciju u Bijeloj kući, kao koordinatora za energiju i odnos prema klimatskim promjenama"- rekao je, pored ostalog tom prilikom gospodin Obama

Carol Browner, bivša direktorica Agencije za zaštitu okoline i klimatske promjene u administraciji bivšeg predsjednika Billa Clintona će nadgledati I kordinirati napore predsjednika Obame u ostvarivanju energetske neovisnosti i smanjivanju stakleničkih gasova. Pri svom prvom obraćanju javnosti gospođa Browner je rekla:

"Mi možemo otvoriti nove poslove, smanjiti stakleničke gasove i našu ovisnost o stranoj nafti i pomoći obnovi američkog liderstva širom svijeta uobličavanjem svjetske ekonomije koja će sačuvati naše okruženje."

Ona će usko sarađivati sa dobitnikom Nobelove nagrade za fiziku Dr. Stephenom Chu-om, kojeg je novi američki predsjednik nominirao za ministra energije, i Lisom Jackson koja će voditi Agenciju za zaštitu okoline.

“Promjene dolaze” - istakao je na pres konferenciji novoizabrani potpredsjednik Joe Biden i dodao:

"Novoizabrani predsjednik je sasvim jasno stavio do znanja da će ova administracija i Bijela kuća biti posvećeni oslobađanju ovisnosti Amerike od fosilnih goriva i predvođenju napora na suzbijanju prijetnji koje dolaze od klimatskih promjena i ojačavanju našu opredjeljenost za čišće okruženje."

Barack Obama je istakao da će njegov energetski plan - izgradnja farmi vjetrenjača, solarnih panela i energetski efikasnijih vozila - otvoriti nove investicije, poslove i milione radnih mjesta. Gospodin Obama je uvjeren da će SAD zaštititi i sačuvati svoje prirodne potencijale.

XS
SM
MD
LG