Linkovi

BiH: Nasilje u školama


Bizaran događaj desio se sinoć u sarajevskoj srednjoj tehničkoj školi. Na roditeljskom sastanku, jedan od roditelja napao je profesora sjekirom. Profesor se uspio odbraniti dnevnikom, a policija radi na rasvjetljavanju ovog slučaja. Ta bizarna vijest na površinu donosi jedan od najvećih problema bosanskohercegovačkog društva…. nasilje u školama.

Nasiljem, zapravo njegovim spriječavanjem i eliminiranjem među djecom u osnovnim školama, bavi se i grupa ljudi okupljena oko projekta koji će trajati dvije godine. To su predstavnici i članovi nevladine organizacija „Save the Children“ iz Velike Britanije i ministarstva za ljudska prava Bosne i Hercegovine.

Na današnjem susretu tih i drugih stručnjaka iz ove oblasti Safet Halilović, Ministar za ljudska prava Bosne i Hercegovine, je, pored ostalog, rekao:

„Svi smo svjesni da nasilje ostavlja dugotrajne posljedice na dijete koje najčešće rezultira asocijalnim i devijantnim ponašanjem, te da nasilje vodi daljim i mnogo težim oblicima viktimizacije djece. Radi toga je važno naglasiti da izgradnja zdravog društva podrazumijeva njegovanje mentalnog i fizičkog zdravlja naših najmlađih stanovnika, a osiguravanje zdravog i sigurnog okruženja doprinosi normalnom psihofizičkom razvoju svakog djeteta.“

Istraživanje o nasilju među djecom u osnovnim školama brutalnim podacima razotkriva težinu tog problema u zemlji. Nasilje je, govore rezultati istraživanja, sastavni dio života djece u osnovnim školama.

Mirela Badurina, psihoterapetutkinja organizacije „Save the Children“ navodi:

„ Više od 90 % učenika je odgovorilo da je nasilno ponašanje samo kad te neko udara i da prepoznaje samo tu vrstu nasilja. Da je fizičko kažnjavanje sastavni dio odgoja, smatra preko 90 % učenika…. da fizičko kažnjavanje nema dugoročne posljedice, da je roditeljima dozvoljeno da fizički kažnjavaju svoju djecu i da nastavnici mogu da vrijeđaju djecu, ako su ona to zaslužila.“

Učesnici sastanka ostali su zgranuti nad neumoljivim jezikom brojki. Osmero od desetoro djece svjedočilo je o nekom od različitih oblika nasilnog ponašanja, a skoro polovina ispitanih učenika više puta je bila nasilna prema drugima.

Edina Šećović, takođe psihoterapeutkinja „Save the Children-a,“ ističe:

„Svakodnevno naša djeca, njih 23,5 odsto, je izloženo jednom ili više oblika nasilnog ponašanja.“

Prvi sastanak o prevenciji nasilja u školama pokreće proces za koji se, u njega uključene organizacije i institucije, nadaju da bi u naredne dvije godine mogao promijeniti nepovoljne statistike.

Rezultati će među učenicima biti ponovo „mjereni“ 2010. Godine. Mnogi se nadaju da će se na sličan način društvo pozabaviti i roditeljima, uz obrazovni sistem, važnom komponentom u razvoju svakog djeteta.

Bizarna vijest o roditelju koji sjekirom u školi napada profesora najbolja je ilustracija odgojnog momenta u kojem mnoga djeca u zemlji odrastaju.

XS
SM
MD
LG