Linkovi

Bijela Kuća se priprema za nove žitelje


Ovo je sve velika tranzicija za cijelu zemlju, a za jednu porodicu ona je nešto posebno. Barack i Michelle Obama i njihove dvije djevojčice ostavljaju svoju trospratnu kuću u Chicago-u, i useljavaju se u vjerovatno jednu od najpoznatijih 200 godina starih vila u svijetu. Prvi sprat sadrži povijesno značajne sobe, dok je drugi sprat, u koji javnost rijetko ima pristupa, rezerviran za privatni život prve obitelji.

Sveukupno ima 16 soba, medju njima veliki dnevni boravak, primaće sobe, pet spavaćih soba, i kuhinja. Obitelj opslužuje oko 80 uposlenika, no Michelle Obama je kazala da će njihove kćerke, Malia i Sasha, same pospremati svoje sobe.

Michelle Obama, buduća prva dama je kroz smijeh nedavno izjavila:
To mi je jedna od namjera. Neka ne pospremaju njihove krevete. Moj neka slobodno pospreme!


Imati vlastitog cvjećara, butlere, i glavnog kuhara, istinsko je uživanje, kaže Gary Walters, koji se nedavno penzionisao kao šef osoblja u tom dijelu Bijele Kuće:


Ne samo da glavni kuhar u Bijeloj Kući zna kako napraviti sjajnu pizzu,on će vrlo brzo naučiti i kakvu pizzu najviše vole Obamine curice!


Obitelj Obama će takodjer otkriti i skrivena blaga Bijele Kuće. Kuća ima bazen, i kuglanu, a tenisko igralište se lako pretvara i u košarkaški teren - sport kojim se bavi novi predsjednik. Medju gustim , drevnim stablima u bašti ima i skriveni dječiji park. Sve to potječe od vremena predsjednika Kennedija. Njegova kćerka, Caroline, sada služi kao savjetnik kada je u pitanju roditeljstvo u Bijeloj Kući. Gospodin Obama želi, kada su djeca u pitanju, održati njihove živote što je moguće normalnijim.


One su pametne, i dobre djevojčice. Oni pokazuju poštovanje za svakoga. Ako to sačuvamo, drugo će doći samo po sebi, kaže gospodin Obama.


Bushove kćerke su već bile na fakultetima kada je on postao predsjednik, tako da u Bijeloj Kući već godinama nije bilo male djece.

Martha Kumar, zadužena za predsjedničke tranzicije, kaže da je osoblje spremno:


Mislim da će svima biti izuzetno drago da nakon dugo vremena u Bijeloj Kući ima djece, da im se čuju glasići kroz hodnike...

Predsjednik se u Bijelu Kuću useljava na dan inauguracije - 20 januara.

XS
SM
MD
LG