Linkovi

Miroslav Lajčak: Već smo promašili prvi termin realizacije sporazuma iz Pruda


Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Miroslav Lajčak razgovarao je danas u Banjaluci sa najvišim zvaničnicima Republike Srpske o realizaciji stranačkog dogovora iz Pruda, a posebno o raspodjeli državne imovine. Gospodin Lajčak je, ujedno, odbacio sve optužbe domaćih političara na račun predstavnika međunarodne zajednice, poručujući da bi se zvaničnici BiH više trebali baviti problemima nezaposlenosti, korupcije i nazadovanjem zemlje, a ne međunarodnom zajednicom.

Po njegovoj ocjeni neophodno je što prije ispuniti taj dogovor i poboljšati međusobnu atmosferu u Bosni i Hercegovini. Uz tu osnovnu temu, razgovoralo se i obudućnosti distrikta Brčko, ustavnim promjenama i popisu stanovništva.

„Već smo promašili prvi termin. Komisija za raspodjelu imovine je već trebala, u roku od 20 dana, donijeti Nacrt zakona o državnoj imovini i taj rok je promašen. Komisija ima svoj sljedeći sastanak u srijedu 17. decembra i ja zato razgovaram sa signatorima tog sporazuma. Znači, ne možemo pasivno gledati kako se potpiše dogovor, a onda se ne materijalizuje. Očekujem da 17. decembra Komisija uradi ono što se od nje očekuje i očekujem da ta komisija i njeni članovi dobiju uputstva političkih lidera u tom smislu da imamo jedno tumačenje Prudskog sporazuma. Zato sam se danas susreo sa gospodinom Dodikom, u četvrtak sa gospodinom Čovićem, a sutra se sastajem sa gospodinom Tihićem“ - istakao je gospodin Lajčak.

I predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić je istakao da je neophodno insistirati na dosljednoj realizaciji dogovora iz Pruda jer bi, kako je rekao, rušenje bilo kojeg njegovog dijela moglo srušiti čitav sporazum. Radojičić je naglasio da je posebno značajno da Komisija za državnu imovinu što prije pripremi odgovarajući zakon.

„Komisija je nakon dogovora iz Pruda imala barem dva sastanka i na njima su ostala nerazjašnjena neka pitanja koja se tiču načina knjiženja i raspodjele imovine van granica Bosne i Hercegovine - da li bi ona bila predmet raspodjele između subjekata, znači entiteta, države i Brčko distrikta ili bi samo sukcesijom išla na državu Bosnu i Hercegovinu. Treba se nadati da će Komisija uspjeti na ovim preostalim otvorenim pitanjima postići saglasnost i da će moći uputiti Nacrt zakona u proceduru u parlament Bosne i Hercegovine“ - naglasio je gospodin Radojičić.

Tokom današnje posjete Banjaluci visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Miroslav Lajčak je prisustvovao i okruglom stolu o evropskom putu Bosne i Hercegovine. Nakon tog skupa je, između ostalog, odbacio optužbe na račun zvaničnika međunarodne zajednice u BiH, posebno poručujući članu Predsjedništva Harisu Silajdžiću da nema pravo da propagira svoju političku platformu, već da treba nastupati u interesu svih građana Bosne i Hercegovine.


XS
SM
MD
LG