Linkovi

Parlament i vlada BiH: Skupo plaćeni nerad


Najnovije analize nevladinog sektora o radu državnog parlamenta i vlade pokazuju poražavajuće rezultate. Parlament je ostvario četvrtinu plana a Vijeće ministara trećinu.

U isto vrijeme zastupnici gradjana svoje plate povećali su za više od 100 odsto.

Džemila Topalović iz Sarajeva ne razmišlja mnogo o budućnosti. Njen cilj je preživjeti dan. Nezaposlena je. Kaže da ima muža , petogodišnje dijete i rak dojke. Ona i porodica žive od tudjih otpadaka:

„Iz kanti jedemo. I ja i dijete i čo'ek“

S druge strane života, većina članova državnog parlamenta mjesečno naplati više od 5.000 maraka. Za tu platu, prema analizama Centara civilnih inicijativa ostvarili su tek četvrtinu plana rada koji su sami zacrtali.

Ivica Čavar, predstavnik Centra civilnih inicijativa, navodi jedan od primjera:

„Od 134 zakona koja su bila planirana programom oba doma parlamenta BiH, parlementarci usvojili su ukupno 36 zakona ili 27 procenata.“

Loš primjer stiže i iz državne vlade. Hiljadama maraka plaćeni državni ministri ostvarili tek trećinu svojih obećanja.

Denis Telić, takođe iz Centra civilnih inicijativa, ističe:

„Za proteklih 9 mjeseci Vijeće ministara je realizovalo 33 % od onoga što su planirali za 2008. Godinu. Na sjednicama su proveli nešto manje od 6,5 sati mjesečno.“

Statistike nisau samo brojevi. Statistike su ljudi kojima se u ovoj zemlji vlada. U zemlji gdje jedan radi, a šestorica političara troše.

Maida BEHREM, predstavnica Centra … kratko i jetko kaže:

„Našom zemljom vladaju nemoral i nerad“

Javnost koja kažnjava lažljive i pohlepne političare, u Bosni i Hercegovini ne postoji. Građani kojima je pamet razvučena nacionalizmima i preživljavanjem zadovoljni su minimumom:

„Nas dvoje smo. Dvije penzije. S pametnim ekonomisanjem može se“- kaže jedna Sarajka, pentionerka.

Aktelna vlast vlada već dvije godine. Njihovi rezultati iz godine u godinu ne zadovoljavaju interese građana. U parlamentu se zijeva i pričaju vicevi.

U sređenim društvima statistike o neradu vlasti povlače odgovornost i ostavke. U Bosni i Hercegovini one su tek dnevna vijest koja donosi strah od budućnosti.

Maida Behrem dodaje:

„Ako se ova vlast zadrži i naredne dvije godine, rezultat će biti temeljno upropaštena zemlja na dnu svih ljestvica. Posebno one za priključenje evropskim integracijama.“

Na ulicama gdje se dešava život, živi se od tuđeg smeća. Ljude koji rove po kontejnerima političari nikada nisu saslušali.

Jedna od njih je i Džemila Toplaović. Kaže da ona i njena porodica jedu kobasice i grah koje drugi bace u smeće. Na pomen političara njena reakcija je ljutnja i gorčina:

„Na sramotu i na žalost naše vlade. Kakva vlada, ovo je lopovska vlada. Lopovi samo u Sarajevu rade. Prije si mog'o sve živo danas ništa ne možeš“

Džemila nikada nije razgovarala sa političarima. Vjerovatno nikada ni neće. Oni će pored nje projuriti u svojim automobilima sa zatamnjenim staklima. Žureći po svoju platu od 5000 maraka.

I Džemila žuri. Žuri da iz kante za smeće ponese hranu svojoj porodici. Prije nego što joj to ne odvezu vozila gradske čistoće.

XS
SM
MD
LG