Linkovi

Crna Gora/EU: Podgorica zvanično zatražila prijem u članstvo


Crna Gora je danas i zvanično predala aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji. Učinio je to crnogorski premijer Milo Đukanović predajući u Parizu francuskom predsjedniku i aktuelnom predsjedavajućem Evropskog vijeća Nicolasu Sarkozyu zahtjev Podgorice za punopravnim članstvom u EU. Taj čin, koji zapravo predstavlja početak konkretnih pregovora i priprema za članstvo, u Briselu je pozdravio i evropski komesara za proširenje Ollija Rehna...

U pisanom saopštenju gospodin Rehn je istakao da je crnogorska aplikacija dobrodošla i da je činom predaje zatjeva Crna Gora stigla do istorijske prekretnice, prekretnice koja će obilježiti napore zemlje da u punoj mjeri usvoji evropske vrijednosti i temelje.

Sada je na Evropskom Vijeću da odluči kako naprijed. Što se Evropske komisije tiče, naglašava njen prvi čovjek za proširenje, ona je spremna da pripremi zvanično mišljenje o spremnosti Crne Gore da se pridruži Uniji.

U svakom slučaju, gospodin Rehn je uvjeren da je Podgorica načinila značajan napredak prema evropskim integracijama. U Crnoj Gori postoji čvrst konsenzus oko evropske budućnosti, sa uspjehom se primjenjuje Privremeni sporazum kao dio Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i ukupna uloga Crne Gore u regionu je pozitivna, mišljenja je komesar Rehn.

On naglašava važnost evropskih perspektiva za cijeli zapadni Balkan. Te perspektive su ključ stabilnosti i prosperiteta regiona. Zato evropski komesar poručuje svim državama zapadnobalkanskog prostora da, napredujući u ekonomskim i političkim reformama, svi potencijalni kandidati, poput BiH, Srbije i Crne Gore, treba da dosegnu status kandidata i da, napredujući prema vlastitim sposobnostima i rezultatima, dođu i do punopravnog članstva.

Crna Gora je, da podsjetimo, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU potpisala oktobra 2007. godine. Ukoliko bude prihvaćena njena kandidatura, danas ozvaničena predajom zahtjeva, za nešto duže od godiju dana bi trebali početi i pregovori o prijemu kakve trenutno vode Hrvatska i Turska. Na iste pregovore od kraja 2005. godine čeka i Makedonija.

XS
SM
MD
LG