Linkovi

Objavljene filmske nominacije za nagradu Zlatni Globus


Objavljene su nominacije za prestižne filmske nagrade Zlatni globus, koje, kažu kritižari i filmski stručnjaci, obično vode i ka Oscaru-u. Filmovi The curious Case of Benjamin Button, Frost/Nixon, i Doubt ,su nominovani za po pet Zlatnih globusa. Posljednja dva su nominovana i za najbolju dramu zajedno sa filmovima The Reader, Revolutionary Road i Slumdog milionare. Meryl Streep je nominovana za najbolju glumicu u dva potpuno različita žanra, za najbolju dramsku ulogu u filmu Doubt, i najbolju žensku ulogu u kategoriji musical-a za film Mamma Mia. Kate Winslet je takodjer nominovana u dvije kategorije, za najbolju dramsku ulogu u filmu Ravolutionary Road ali najbolju sporednu ulogu u filmu The Reader.

Ovogodišnjinjaveći komercijalni hit, Batman, The Dark Knight je bio film o kome se mnogo govorilo, ali je na kraju dobio samo jednu nominaciju i to za najbolju sporednu ulogu koju je igrao tragično preminuli Keith Ledger. Nagrada bi mu mogla biti dodijeljena posthumno.

Film Doubt je dobio četiri nominacije u glumačkim kategorijama:pored Meryl Streep nominovani su i Philip Seymor Hoffman, Amy Adams i Viola Davis. Nominacija za najbolju literarnu adaptaciju je otišla takodjer filmu Doubt, načinjenom po drami koja je svojevremeno dobila Pulitzerovu nagradu.

XS
SM
MD
LG