Linkovi

U budućnost Republikanske stranke se mora puno uložiti


Nakon što novoizabrani predsjednik Barack Obama preuzme dužnost 20. januara, Demokratska partija će kontrolirati i Bijelu kuću i oba doma Kongresa. Republikanska partija moraće da se privikne na novu ulogu lojalne opozicije nakon što je 12 od posljednjih 14 godina imala većinu u Kongresu, kao i predsjednički položaj posljednjih 8 godina.

Nakon što Barack Obama preuzme predsjednički položaj, Republikanska partija će preći u status manjinske partije, ali izgubiti na izborima ponekad može da predstavlja i neku vrstu olakšanja. Republikance više neće predstavljati nepopularni predsjednik, više neće biti odgovorni za nepopularan rat i za ekonomsku krizu. Medjutim, analitičar John Fortier, iz instituta American Enterprize, kaže da ako Republikanci žele da očuvaju političku moć treba da počnu - pružanjem podrške novoizabranom predsjedniku Obami.

Tačno je da će na početku mandata, sa pobjedom kakvu je postigao, Obama imati dosta manevarskog prostora. Republikanci bi trebalo da mu pruže podršku i da ne prave opstrukciju, govori Fortier.

Alex Conant iz Republikanskog nacionalng komiteta kaže da Republikanci namjeravaju da igraju pozitivnu ulogu.


Mi ćemo biti lojalna opozicija, ali vjerujem i konstruktivna opozicija. Imamo velike ideje o tome kuda bismo mi željeli da povedemo ovu zemlju, riječi su gospodina Conanta.

Conant kaže da danas postoji manje podjela o vanjskopolitičkim pitanjima. Novoizabrani predsjednik Obama je donekle razuvjerio Republikance zadržavši Roberta Gatesa na položaju ministra odbrane. Bushova administracija je već pristala na odredjeni rok za povlačenje iz Iraka. Nedavni teroristički napadi u Indiji i Pakistanu i ponovno jačanje Talibana daju potporu gledištu Baracka Obame da bi američka vojska trebalo da se usredsredi na taj dio svijeta. Medjutim, ekonomska pitanja će vjerovatno podijeliti dvije partije, kaže Conant. Republikanci će ponovo pokušati da se predstave kao fiskalno odgovorni.


Predsjednik Obama je govorio o povećanju vladinih izdataka i poreza. Svakako da ćemo se usprotiviti svakom povećanju poreza. Mislimo da je deficit već suviše velik. Mislim da će to biti prvo pitanje o kojem se dvije partije neće složiti, kaže Conant.

Medjutim Richard Wolf, kolumnista u nedjeljniku Newsweek kaže da ekonomska kriza primorava mnoge Republikance da žrtvuju neke svoje principe.Obavezan stav svih fiskalno konzervativnih Republikanaca bio bi da se usprotive svim planovima za spasavanje finansijskog i drugih sektora zato što to znači intervenciju na tržištu. Nema znakova da će taj stav imati bilo kakvog efekta, ali s druge strane ko želi da bude odgovoran za potpunu propast američke autoindustrije?" ,pita se Richard Wolf.

Na duži rok, kaže Fortier, Republikanci moraju da se suoče sa pitanjima koja razdiru njihovu sopstvenu partiju, poput imigracije i brakova homoseksualaca. Ohrabrena nedavnim izborom vijetnamskog imigranta Anh "Josepha" Cao-a za člana Kongresa iz Louisiane, partija će koristiti njegov primjer, kao i primjer guvernera Louisiane, Bobby-a Jindala, kao dokaz da I sama reflektira sve veću raznolikost Amerike.


Naš sistem je pomalo čudan zbog toga što partija zaista neće imati pravog lidera sve dok ne bude nominirala nekog za predsjedničkog kandidata 2012. godine. Postoje lideri u Kongresu, ali nema nikog ko bi mogao da ujedini partiju.

Tako, dok se spremaju da pozdrave novog predsjednika, Republikanci već moraju da razmišljaju o narednim predsjedničkim izborima.XS
SM
MD
LG