Linkovi

BiH: Korupcija postoji u svim aspektima


Sudeći prema današnjim najavama, u Bosni i Hercegovini sprema se okršaj sa organiziranim kriminalom i korupcijom. Idejom i pritiskom dvije nevladine organizacije, državni parlament i javno je prihvatio obavezu donošenja sistemskih mjera u borbi sa jednim od najvećih problema zemlje.

Jednostavno rečeno, ozbiljne ocjene i obećanja pale su danas u zgradi državnih institucija. Ako političari ispune danas obećano, Bosna i Hercegovina bi u narednoj godini trebala biti bolja država. Konferencija o korupciji u zemlji izazvala je veliko zanimanje predstavnika javnosti, a Visoki predstavnik medjunarodne zajednice Miroslav Lajčak govorio je otvoreno i bez ustezanja i posebno istakao:

„Korupcija ovdje postoji u svim njenim aspektima. Da navedemo samo nekoliko: podmićivanje, nepotizam, pronevjere, preusmjeravanje javnih sredstava i poreske prevare. I do sada su rezultati napora usmjerenih na borbu protiv korupcije bili razočaravajući.“

U Fondu otvoreno društvo koji je jedan od inicijatora razgovora o korupciji naglašavaju njenu štetnost po povjerenje u sistem, razvoj zemlje ali i pogubnost po gradjane zemlje.

Dobrila Govedarica, predstavnica fonda, je izmedju ostalog, istakla:

„Korupcija nije zločin u kojem nema žrtava. Žrtve su neimenovane ali brojne. To su obični gradjani, to su mladi ljudi. Upravo njima korupcija produžava i produbljuje siromaštvo i ugrožava šanse za ekonomski ili bilo kakav drugi prosperitet.“

U organizaciji Transparency International koja je godinama angažovana na dokumentovanju korupcije smatraju da je ključ problema prvenstveno u rukama političara. Njihov je, tvrde u organizaciji, i dio odgovornosti za dosadašnje neuspjehe.

Srdjan Blagovčanin je, u ime Transparency International-a, rekao:

„Tu je odgovornost podjeljena, možemo govoriti o odgovornosti agencija za provodjenje zakona,naravno pravosudja kada je procesuiranje korupcije u pitanju. Ali takodjer i izvršne vlasti kada je u pitanju provodjenje strateških dokumenata za suzbijanje korupcije."

Beriz Belkić, predstavnik državnog parlamenta-domaćina konferencije, prihvatio je odgovornost institucije koju je na konferenciji predstavljao. Ako je vjerovati njegovim riječima, bosanskohercegovački parlament je spreman za bitku sa korupcijom:

„Naše prisustvo, dakle prisustvo poslanika meni govori i ohrabruje me da smo spremni uhvatiti se u koštac sa ovim teškim problemom koji je na žalost zahvatio i naše društvo. Ja ponavljam, sam parlament to neće moći riješiti ali parlament kao najveće zakonodavno tijelo u ovoj zemlji može mobilizirati i učiniti odgovornim i ostale strukture vlasti u ovoj zemlji.“

Obećanja su snimljena, a pred domaćim vlastima i nevladinim organizacijama je saradnja na donošenju državne strategije i stvaranje institucija koje bi stanovnicima zemlje trebalo da vrate vjeru u sistem. Osim preciznim i verbalno bolnim kritikama rada domaćih vlasti, Visoki predstavnik, gospodin Lajčak, je u dijelu svog govora uputio i poruku o zajedništvu:

„Došlo je vrijeme za gradjane i za vas da prekoračite nacionalne, socijalne, stranačke i institucionalne granice i da radite zajedno za zajedničko dobro. Ne kažem da je ovo lako, ali je ovo jedina opcija ukoliko se želi poboljšati situacija. A ona se mora poboljšati.“

Tako je danas bilo u zgradi državnih institucija. Izvan nje, mito, korupcija, nepotizam i pronevjere i dalje su dio života gradjana zemlje koja se smatra najkorumpiranijom u regionu. Zemlje u kojoj, kako reče predstavnica nevladine organizacije, poštenje, rad, trud i znanje još uvijek ne izazivaju poštovanje nego podsmjeh i cinizam.

XS
SM
MD
LG