Linkovi

Laura Bush: Sve žene svijeta imaju iste snove, snove o ljudskim pravima


Prva dama Laura Bush je rekla da će nastaviti svoje zalaganje za ljudska prava nakon što ona i predsjedik Bush u januaru napuste Bijelu kuću. Ona je jučer govorila u Vijeću za vanjske odnose u New Yorku, na 60-tu godišnjicu UN-ove univerzalne deklaracije ljudskih prava. Tom se deklaracijom garantiraju prava na slobodu od mučenja, ropstva, siromaštva i drugih oblika represije. Laura Bush je govorila u ime žena u Afganistanu i izbjeglica iz Burme.

Američka prva dama se stalno zalagala za prava žena u Afganistanu, gdje je 2005 posjetila grupe žena. Početkom godine na Tajlandu, izbjeglice iz Burme su izvele ples za Lauru Bush i njenu kćerku Barbaru. U jučerašnjem govoru Vijeću za vanjske odnose u New Yorku, ona je naglasila svoju predanost pravima žena, osobito u Burmi i Afganistanu.

Srela sam na hiljade žena iz mnogih zemalja, i vidjela sam da sve one imaju iste snove. One žele biti obrazovane, odgajati djecu u miru, uživati u dobrom zdravlju, biti prosperitetne i žele da se njihov glas čuje. U Afganistanu, žene rade da prevaziđu godine represije kako bi obezbjedile ova osnovna prava, rekla je Laura Bush.

On je u junu, tokom nenajavljene posjete, obišla trening centar za žene-policijske kadete u Afganistanu. Nakon toga je govorila protiv militanata koji su bacali kiselinu na djevojčice koje su išle u školu. Deset pripadnika Talibana je uhapšeno u napadu u kojem je nekoliko djevojčica dobilo teške opekotine.

Većina ljudi u Afganistanu žele živjeti slobodni od Talibana, i Afganistancima će biti potrebna naša podrška, i podrška međunarodne zajednice, u godinama koje dolaze, dok oni budu izgrađivali svoju zemlju, rekla je gospođa Bush.

Po pitanju Burme, ona je rekla da se fokusirala na tu zemlju jer je njen vojni režim ljudima uskratio gotovo svako obećanje sadržano u univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima.

Decenijama je burmanski vojni režim gušio mirne disidente i izvodio nasilne kampanje protiv etničkih populacija. Djeca se koriste kao vojnici, a obitelji se primoravaju na opasni prinudni rad. Prevladava trgovina ljudima, a silovanje se koristi kao ratno oružje, rekla je američka prva dama.

Ona je ujedno objavila dodatnih 5 miliona dolara pomoći za žrtve ciklona Nargis. U maju je taj ciklon uništio region delte Irrawaddy, gdje se uzgaja najveći dio usjeva u Burmi. Prošle godine su Sjedinjene države pružile 75 miliona dolara.

Burmanska hunta nam je dozvolila da letimo sa velikim teretnim avionima,imali smo 100 takvih letova za Burmu. Ostatak ovog novca ide za programe pomoći izbjeglicama u kampovima. Veoma je teško pomoći ljudima u Burmi a da ne privučete pažnju vlade, rekla je Laura Bush koja kaže da će se i dalje zalagati za ljudska prava i nakon što njen suprug napusti Bijelu kuću u januaru.

Neki kritičari koji Bushovu administraciju optužuju za kršenje ljudskih prava u svom ponašanju u ratu protiv terorizma, dovode u pitanje to da li je Laura Bush najbolja osoba koja treba govoriti o ljudskim pravima. Na ovom događaju međutim, prva dama je odgovorila na nekoliko prijateljskih pitanja, od kojih se nijedno nije odnosilo na takve kritike.

XS
SM
MD
LG