Linkovi

Nobelovac Martti Ahtisaari: Mir na Srednjem istoku prioritet novog predsjednika SADDobitnik Nobelove nagrade za mir Martti Ahtisaari je pozvao novoizabranog predsjednika SAD Baracka Obamu da rješenje srednjeistočne krize učini prioritetom.

Bivši finski predsjednik i dugogodišnji diplomata je taj poziv uputio tokom govora koji je održao u Oslu, gdje mu je uručena Nobelova nagrada za mir kao priznanje za dugogodišnje mirovne napore u Indoneziji, Namibiji, Sjevernoj Irskoj i na Kosovu.

Gospodin Ahtisaari je istakao da i ostali partneri iz takozvane četvorke, Evropska Unija, Rusija i Ujedinjene Nacije, također moraju ostati posvećeni postizanju mira na Srednjem istoku, mira koji uključuje i širu regiju.

Albanski i srbijanski zvaničnici su, očekivano, različito reagirali na uručivanje Nobelove nagrade za mir Marttiju Ahtisaariju, na čijem je planu utemeljeno proglašenje neovisnosti Kosova.

Kosovski premijer Hašim Tači je pozdravio taj dodajući kako je doprinos Ahtisaarija miru na Kosovu neizmjeran.

“Prilično sam siguran da nema Srba koji podržavaju uručivanje prestižne Nobelove nagrade Marttiju Ahtisaariju. Srbi se sigurno ne slažu sa mnogim stvarima koje je Ahtisaari uradio prethodnih mjeseci i ovo nije poslednja kontroverzna Nobelova nagrada” - istakao je lider kosovskih Srba Oliver Ivanović.

XS
SM
MD
LG