Linkovi

Predsjednik RH Stjepan Mesić: "Tsunami" korupcije zahvatio Hrvatsku


U petak, 12. prosinca Hrvatska će predsjedavati sjednicom Vijeća sigurnosti na kojoj će se raspravljati o radu haškog tribunala za ratne zločine. Također će se raspravljati i o suradnji Republike Hrvatske sa Tribunalom kada su pitanju suđenja trojici genarala u den Haagu. Tu činjenicu prokomentirao je, na početku drugog dijela interviewa kojeg objavljujemo danas, i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić:

“Je, to je zanimljiva situacija. Hrvatskoj je privilegija da predsjedava Vijećem sigurnosti najmoćnije organizacije danas u svijetu, Ujedinjenih naroda, koje je zaduženo za uspostavu i održavanje mira u svijetu. A u isto vrijeme, nalazi se jedno izvješće Međunarodnog suda za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije. Mislim da će to izvješće biti relativno dobro. Međutim, radi se o tome da ima nekih dokumenata koji nisu na vrijeme dostavljeni, za koje naše službe tvrde da im nisu dostupni. Sada su pokrenuti i postupci protiv određenih osoba za koje se misli da su mogli otuđiti ili uništiti tražene dokumente. To će se vrlo brzo utvrditi. Naime, naša je politika da se ne može opravdati nijedan zločin, ničim.”

Predsjednik Mesić ima običaj kazati da je Hrvatsku zahvatio “tsunami korupcije”, a posljednja istraga oko korupcija vodi se na Hrvatskoj televiziji. Koliko je Hrvatska korumpirana i kako se boriti protiv nje?

“Od korupcije nitko nije imun, pa niti Hrvatska. Od korupcije nisu imune niti zemlje etablirane demokracije, ali razlika je samo u tome što tamo gdje funkcioniraju državni mehanizmi otkriva se i sankcionira korupcija i oni koji u njoj sudjeluju. Kod nas, na žalost, nije bilo sankcioniranja ratnih dobitnika i korupcije koja je bila za vrijeme rata. Ona se nastavila i nakon rata i to je jedna rak rana svih zemalja tranzicije. Danas Hrvatska funkcionira kao pravna država. Pokrenuti su mnogi procesi i ja smatram, ne da ćemo iskorijeniti korupciju - nje će uvijek biti - ali ćemo biti u stanju otkrivati korupciju i njene aktere i privoditi ih pravdi. Dakle, i sankcionirati one koji budu u tome sudjelovali. Zato je važno dobiti zakone koji će biti kompatibilni sa zemljama Europske unije, ali i primjenjivati te zakone. Najviše korupcije ima u vezi države i njenih institucija s pojedincima koji koriste te državne mehanizme. I ako mi isključimo korupciju iz javnih nabava, koje se tiču javnih poduzeća, vojske, policije, državnih institucija, onda će se korupcija smanjiti na najnižu mjeru. I zato sada mi upravo gradimo sustav koji neće dozvoliti da do korupcije dolazi u javnim nabavama. Tu je, ustvari, početak korupcije. Pa i u javnoj televiziji.”

U Hrvatskoj se bilježi mnogo skandala u posljednje vrijeme. To je opća ocjena koju nitko ne negira. Posljednji u nizu je privođenje u policiju 22-godišnjaka koji je na internet stavio fotomontirane slike premijera Sanadera. Zato i pitanje predsjedniku Mesiću je li Hrvatska slobodna zemlja?

“Hrvatska sigurno jest slobodna zemlja u kojoj se može svatko izražavati slobodno, međutim to ne smije biti na ničiju štetu u tom smislu da se onaj koji je oštećen ne može braniti. Dakle, svatko tko se privatno osjeća oštećenim bilo kakvim poduzetim mjerama, on se u slobodnom društvu može obraniti. Ali, sloboda podrazumijeva i da su oni koji se bave javnim poslovima, a politika je javni posao, i više izloženi kritici. I zato je na političarima da ustvari rade tako da smanje kritiku na svoj račun i na račun svog posla.”

Na insistiranje da je policija ipak privela dvojicu ljudi koji su imali kritičko mišljenje prema vladi i premijeru, u državi u kojoj je on na čelu, predsjednik Mesić je, na kraju interviewa za Glas Amerike, program na hrvatskom jeziku, odgovorio:

“To sigurno nije bilo dobro i policija se zbog toga ispričala. To se sigurno više neće dogoditi, ali sigurno ni premijer neće poduzimati private tužbe. Ja bih morao isto tako biti često na sudovima jer i meni podmeću razne stvari, ali za mene je najvažnije da vrijeme demantira neke moje kritičare koji ne razumiju niti sadašnje vrijeme niti vrijeme koje je prošlo. Ali, budući da je premijer i antifašist i okrenut budućnosti, i hrvatskoj svijetlijoj budućnosti, sigurno da će se onda i on držati pravila koja vrijede u demokratskom svijetu, u svijetu slobode.”

XS
SM
MD
LG