Linkovi

Guverner savezne države Illinois, Rod Blagojević, uhapšen pod optužbama za korupciju i iznudjivanje mita


Američki savezni istražitelji optužili su guvernera savezne države Illinois Milorada Roda Blagojevića da je pokušao izvući osobnu dobit u procesu imenovanja novog senatora na mjesto upražnjeno odlaskom Baracka Obame na predsjedničku dužnost. Agenti FBI-a su uhapsili guvernera Blagojevića i predstojnika njegovog ureda.

Tužitelji tvrde da su demokratskog guvernera počeli istraživati zbog korupcije još prije tri godine. U izjavi Ministarstva pravosuđa navodi se da je Blagojević za imenovanje na dužnost u Senatu SAD tražio zauzvrat visoko plaćene poslove, novac i novčane priloge za sebe i svoju suprugu. Do takvih informacija istražitelji su došli prisluškivanjem njegovih telefonskih razgovora.

Novoizabrani predsjednik Barack Obama dao je ostavku na mjesto u Senatu nakon pobjede na predsjedničkim izborima. U Illinoisu guverner je odgovoran za imenovanje nasljednika na upražnjene senatske mandate.

Guverner Blagojević tvrdi da u njegovim razgovorima nije bilo ništa nezakonito. Snimak dijela razgovora koje je snimao FBI, izmedju Blagojevića i njegovog savjetnika, prepun je obscenosti i psovki od kojih se neke odnose direktno na predsjednika Obamu.

Bloggeri na internet stranicama su već uporedili ton i izraze kojima se Blagojević koristio sa rječnikom dostojnim jednog uličnog mafioza.

Blagojević, koji je čiji je otac srpski emigrant, na dužnosti guvernera zamijenio je republikanca Georgea Ryana koji se trenutno nalazi na odsluženju šestogodišnje zatvorske kazne zbog korupcije.

XS
SM
MD
LG