Linkovi

BiH: Crna praznična hronikaVećina muslimanskih vjernika glavnog grada prvi dan Bajrama proveli su duhu vjere i u krugu porodice i prijatelja. Noć koja je stizala donijeće desetine povrijeđenih u raznim gradovima gdje se slavilo.

Ni Sarajevo nije bilo izuzetak.

Doktor Sead Dizdarević smjenu u sarajevskoj hitnoj pomoći preuzeo je jutro nakon prve Bajramske noći. On kaže da se praznične noći u hitnoj službi karakteristične po broju povrijeđenih i vrsti povreda.

„Karakteristika ovih prazničnih dana je dosta povrijeđenih. Ne mogu reći da mi nemamo povrijeđenih i u običnim danima, ali u praznične dane je daleko više takvih pacijenata, bilo da su povrijeđeni u saobraćajnim udesima, bilo da su povrijeđeni u tučama. U tučama u kojima se upotrebljava bilo hladno ili vatreno oružje. Na sreću nije bilo upotrebe vatrenog oružja sinoć, koliko ja znam, ali je bilo upotrebe hladnog oružja, povreda nožem je bilo dosta i karakteristika sinoćnje noći je dosta osoba u alkoholiziranom stanju… čak i sa akutnim trovanjem alkoholom…Mogu reći da je bio ne mali broj i maloljetnih osoba.“

U sarajevskoj policiji imaju podatke o četvoro teško povrijeđenih u tučama na sarajevskim ulicama. Povrede su nanesene noževima a jedna od tuča je počela i u tramvaju. .

Dragan Mioković iz MUP-a Kantona Sarajevo kaže:

„Kada je vozač zaustavio tramvaj, te osobe izašle su i nastavile se tući. Najvjerovatnije da je tu došlo do povrijeđivanja te četiri osobe.“

I u policiji ističu da su dani praznika drugačiji od ostalih dana. Praznik i alkohol često se pokažu kao nesretna kombinacija. Gospodin Mioković dodaje:

„Osjeti se u praznične dane, kolege koje rade u saobraćaju, kažu da bude uvijek više pijanih vozača i da se procenat tuča na javnim mjestima obično za nekoliko procenata poveća u vrijeme praznika.“

Sudeći prema novinskim naslovnicama drugačije nije bilo ni u drugim većim gradovima u zemlji.

Povećan broj povrijeđenih je prema mišljenjima stručnjaka karakterističan za sve praznike. Osim povećanog broja tuča, u vrijeme praznika povećava se i potrošnja alkohola.

Desetine povrijeđenih za praznik možda ne bi bilo ništa do sada neviđeno da se ne radi o prazniku vjere koja izričito zabranjuje upotrebu alkohola.

XS
SM
MD
LG