Linkovi

Predsjednik RH Stjepan Mesić: Dodik ugrožava mir u regijiTijekom službenog boravka u New Yorku hrvatski predsjednik Stjepan Mesić održao je na Institutu za svjetsku politiku predavanje pod naslovom “Jugoistok Europe kao faktor stabilnosti”, a danas treba predsjedavati sjednicom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

“Glavni razlog mog dolaska u New York je predsjedanje Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda s temom 'Globalni terorizam – globalni izazov' koju je Hrvatska, kao predsjedavajuća Vijećem sigurnosti, predložila” – kazao je predsjednik Mesić na početku razgovora za Glas Amerike, Program na hrvatskom jeziku, naglašavajući da je europski Jugoistok u takvom stanju stanju da su neke zemlje, kao što je Hrvatska, dosta blizu ulasku u Europsku Uniju i NATO savez, dok su drugi okrenuti tom cilju, ali su na različitim stupnjevima:

“Svima nama - i onima koji su najbliže i onima koji su nešto dalje - sudbina je Europska unija i NATO savez. Europska unija zato što ulazak u uniju znači otvaranje međusobnih granica, znači međusobna suradnja i eliminiranje svih motiva koji bi mogli dovesti do narušavanja sigurnosti ili čak do ratnih stanja.”

Gospodin Mesić kaže da se zna da je “sve počelo iz Beograda”, ali nakon što je Hrvatska na taj izazov odgovorila, stvorena je država, stvorena je vojska, obranjen je prostor, sada se postavljaju drugi problem:

“Miloševića više nema, njegovog režima više nema, ali ima faktora na našem prostoru čija politika podsjeća na Miloševićevu politiku. Toga često nisu svjesni niti u Europi niti u Americi , ni u europskim ni u svjetskim mehanizmima, ali ja se nadam da će do njih doći u čemu je ta opasnost i kako da tu opasnost otklonimo.”

Na pitanje tko predstavlja najveću opasnost, gospodin Mesić izdvaja ime premijera manjeg bosanskohercegovačkog entiteta Milorada Dodika za kojeg kaže da “ne priznaje Bosnu i Hercegovinu”, koji govori da Bosna i Hercegovina “nije konstanta”, dakle da može i nestati, te koji prijeti referendumom o otcjepljenju:

“Dakle, on sasvim jasno daje na znanje da nastavlja politiku Slobodana Miloševića iako je nekada bio njegov kritičar. Nastavljujući takvu politiku on opet može dovesti u opasnost mir na našem području. Zato ja i pokušavam uvjeriti i svijet i Europu da pruži veću podršku međunarodnom predstavniku i da se taj trend u Republici Srpskoj zaustavi. Republika Srpska kao entitet ne može biti država u državi, ona ne smije imati atribute države. U tom slučaju moraju ojačati bosanskohercegovački središnje institucije. Bosna mora postati kompatibilna zemljama europske unije. Onda će zasigurno biti otklonjena opasnost od budućih nestabilnosti koje ovakvom politikom Milorada Dodika mogu nastati.”

Priliku da o ovoj temi govori imat će predsjednik Mesić već danas tijekom susreta s Madeleine Albright, negdašnjom američkom državnom tajnicom za koju kaže da vrlo dobro poznaje jugoistok Europe i sve opasnosti koje postoje u tom području, te da zna kako otkloniti te opasnosti:

“Zato je dobro da će ona imati određenih utjecaja i na novu američku administraciju. Mi smo, do sada, jako dobro surađivali s američkom vladom, nastavit ćemo tu suradnju i dalje. Amerika je najveća sila na svijetu i ona se ne treba potvrđivati samo silom oružja, svojom vojnom moći. Ona se mora potvrđivati i kao svjetski autoritet u smislu razvoja demokracija i ljudskih sloboda. Upravo je takva Amerika potrebna svijetu, potrebna je i Europi... Amerika će i dalje biti najveća sigurnost za miran razvoj današnjeg svijeta.”

Pokušat ćemo, preko naših diplomatskih predstavnika, što prije uspostaviti vezu s novom američkom administracijom. "Meni je imponirala kampanja koju je vodio Barack Obama" – kazao je hrvatski predsjednik i istaknuo.

“To je bila virtuozna kampanja, dobro promišljena, vrlo učinkovita i na kraju, vidjelo se da je ona dovela i do pobjede. Svijet upravo treba takvu jednu Ameriku koju je prezentirao Barack Obama.”

Ovo je bio prvi dio interviewa kojeg je predsjednik Mesić dao redakciji Glasa Amerike na hrvatskom jeziku. U drugom dijelu, kojeg prenosimo sutra, gospodin Mesić odgovara na pitanja kako se boriti protiv korupcije u Hrvatskoj koja je kočnica na putu u Europsku uniju, zatim je li Hrvatska slobodna zemlja, ako se ljudi privode na policiju nakon što na internetu iskažu svoje stavove o vladi i premijeru, te o presedanu da Hrvatska predsjedava Vijećem sigurnosti dok to isto Vijeće raspravlja o izvješću haškog tribunala u kojem se hrvatska vlada kritizira zbog loše suradnje.

XS
SM
MD
LG