Linkovi

Madeleine Albright: Genocid je neprihvatljiv, ali se i dalje dešava


Specijalna grupa koja se zalaže za sprječavanje genocida je pozvala novoizabranog predsjednika Baraka Obamu da sprječavanje genocida i masovnih zločina učini jednim od najvećih prioriteta svoje vanjske politike. Novinarka Glasa Amerike Cindy Saine izvještava o nalazima panela i njihovim preporukama za budućnost.

Bivša američka državna tajnica Madeleine Albright i bivši ministar odbrane William Cohen, koji su služili u administraciji predsjednika Billa Clintona, su jučer u Washingtonu objelodanili izvještaj o sprječavanju genocida. Tokom mandata predsjednika Clintona, svijet je bio svjedok genocida i zločina u BiH i Ruandi. Gospođa Albright kaže da se svijet slaže da je genocid neprihvatljiv, ali da se usprkos tome masovna ubistva i genocid i dalje dešavaju.

Centralna tačka našeg izvještaja je da je genocid neprihvatljiv i da mi možemo i trebamo učiniti više kako bi ga spriječili, rekla je Madeleine Albright.

Dvoje bivših ministara su radili zajedno sa ostalim američkim liderima na nacrtu izvještaja o sprječavanju budućih genocida. U njihovom izvještaju se navodi da novi predsjednik Barack Obama mora i sam, ranim izdavanjem izvršne naredbe, pokazati da je prevencija genocida jedan od najvećih prioriteta vanjske politike. Gospođa Albright kaže da očekuje jaku podršku od Obamine administracije.

Novoizabrani predsjednik Obama je jasno stavio do znanja da je veoma zabrinut zbog Darfura i Konga i raznih drugih mjesta gdje vidimo da se potencijalno dešavajuili genocid ili masovni zločini, kaže gospođa Albright.

U izvještaju se također navodi da genocid nije neizbježan. On se planira i postoje rana upozorenja. Panel predlaže sistem upozorenja unutar agencije kojim bi se analizirale prijetnje od genocida, kao i odvajanje 250 miliona dolara u novim fondovima za sprječavanje i odgovor. Glasnogovornica gospodina Obame kaže da će prijelazni tim razmotriti te preporuke. Barack Obama i osoba koju je nominirao za novu državnu tajnicu, Hillary Clinton, su pozvali na oštriju akciju kako bi se odgovorilo na masovna ubistva u Darfuru. Senatorica Clinton je zatražila zonu zabrane leta iznad Darfura, koju bi nadgledao NATO savez, kako bi se spriječile sudanske snage da bombardiraju tamošnja sela. William Cohen kaže da je genocid moralno, ali i pitanje nacionalne sigurnosti Sjedinjenih država.

Ne možemo samo sjediti po strani dok se to dešava, rekao je gospodin Cohen.

Barack Obama je rekao da je odlučan u tome da se ojača vodeća uloga Amerike u pružanju odgovora na genocid.

XS
SM
MD
LG