Linkovi

Nauka i whisky: Dram za zdravlje, DRAM za zdraviju okolinuWhisky, ili scotch kako mnogi nazivaju to piće po Škotskoj, zemlji originalnog porijekla, je piće, opet po mnogim ocjenama, magičnih svojstava. Sada su, sasvim pouzdano, škotski znanstvenici otkrili još jednu magičnu moć – whisky može biti moćno „oružje“ protiv zagađene okoline. Naime, nus-produkt pri proizvodnji tog žestokog pića je vrlo efikasan u prečišćavanju zagađene vode i materije koje zagađuju vodu unišatava u gotovo 97- postotnom obimu. Škotski znanstvenici vjeruju da će taj nus-produkt naći put do svih krajeva svijeta.

Mali dram, gutljaj whiskya, Škotlanđani će reći, liječi veliku prehadu. Znanstvenici i istraživači sa univerziteta Aberdin, zahvaljući do sada provedenim opitima i istraživanjima, tvrde da proces korištenja sporednog proizvoda pri proizvodnji whiskya hemijski utiče na vodu i čini je čistom. Taj proces je takođe nazvan DRAM što, u najkraćem, znači proces poboljšanja kvaliteta vode.

Greame Paton, toksikolog, specijalista za zagađeno tlo, kaže:

„Sada pravimo bazene u kojima ribe mogu preživjeti, vodene depoe koji mogu biti korišteni za navodnjavanje.... i to je cilj našeg projekta.“

Proces DRAM je mnogo brži i jeftiniji nego sadašnje tehnike prečišćavanja vode jer nus-proizvod whiskya razgrađuje polutante istovremeno, bilo da je riječ o pesticidima ili teškim metalima. Znanstvenici univerziteta Aberdin su u Britaniji proveli brojna testiranja na zagađenim zemljišnim površinama i objektima za prečišćavanje otpadnih voda. Istraživački tim smatra rezultate tih testiranja vrlo uspješnim i razmatra mogućnost osnivanja kompanije koja bi analizirala komercijalne mogućnosti korištenja nus-produkta, kojeg za sada drži u tajnosti, širom svijeta.

Gospodin Paton o tome kaže:

„Naše ambicije nisu samo uraditi nešto za zapadni, razvijeni svijet, nego i za najsiromašnije izemlje u razvoju, poput Pakistana, Bangladesha, zemalja Zapadne Afrike, u kojima, primjera radi, mnoge kožare, objekti za preradu sirove kože, nevjerojatno zagađuju neporednu okolinu. Mi možemo našom opcijom pomoći i tim ljudima i tim zemljama. Čista voda je pravo svakog živog bića, a ne samo nas Zapadnjaka.“

Škotski znastvenici ističu još jednu bitnu osobinu procesa DRAM. Naime, u sadašnjim metodama prečišćavanja vode koriste se snažne hemikalije. A nus-produkt whiskya je potpuno prirodna tvar koja, figurativno rečeno, hvata u zamku polutante i uništava ih.

Leigh Cassidy, znanstvenica koja je oktrila proces DRAM, pripisuje to vrlo dobrom poznavanju svojastava whiskya i uz smijeh dodaje:

„Počela sam praviti listu idelanih osobina schotca i kada sam tu listu završila uzviknula sam... znam šta sve sve skriva u tome."

DRAM-u, rješenju škotskih znanstvenika za potpuno prirodan proces prečišćavanja zagađene vode svakako treba nazdraviti. Naravno dramom, gutljajem whiskya, pića na čijoj se proizvodnji i zasniva to rješenje.

XS
SM
MD
LG