Linkovi

Kajakom oko svijeta


Pisac i filmski reditelj Jon Bowermaster je u potrazi za dobrom pričom proveo karijeru u ekspedicijama - od Antartika i utrka pasa tegljača saonica do prvih spuštanja rijekama u Kini i Čileu. Kako za Glas Amerike izvještava Rosanne Skrible, ovaj 54-ro godišnji avanturista je upravo završio deceniju dug projekt istraživanja zdravlja svjetskih okeana i miliona ljudi koji žive uz njihove obale.

John Bowermaster je svijet vidio iz sjedišta kajaka. Njegovo putovanje je počelo 1998 sa otoka Aleutian, smještenog izmedju Rusije i Aljaske.

John Bowermaster, pisac, reditelj i avanturista:

Kajakarili smo izmedju divnih snjegom pokrivenih planina koje se dižu iz Beringovog mora, i penjali vulkanima, što smo opisali u dvije knjige, i filmu.

Taj uspjeh im je omogućio da sakupe novac za "Okean 8", seriju ekspedicija kajakom oko svijeta.

Njegov tim je putovao uz obale Sjevernog Vijetnama i Francuske Polinezije u južnom Pacifiku.

Vukli su čamce hiljadama metara do sasušenih visoravni Čilea, Argentine i Bolivije kako bi svjedočili o rezultatima klimatskih promjena.

Za mene je to imalo smisla jer nas je dovelo na mjesta koja nisu bila uvijek suha. Gdje god smo išli našli smo tragove morskih fosila, korala i soli. To nam je omogućilo izvanrednu avanturu i pokazalo da planeta nastavlja da se razvija i mjenja, kaže Bowermaster.

Ovi su avanturisti veslali u Jadranskom moru izmedju Hrvatske i Italije i proveli nekoliko mjeseci na Antarktiku, u blizini Južnog Pola.

Bowermaster kaže da su se svugdje gdje su bili susreli sa tri ista ekološka problema.

“Pretjerano izribljavanje, klimatske promjene, koje mogu biti dizanje nivoa vode, ali i jače i češće oluje i zagadjenja, posebno plastikom.”

Australijski otok Tasmanija, sa praksom ograničenog izlova ribe, može poslužiti kao model za održivo ribarenje. Ali Bowermaster kaže da su zakoni jedino dobri kada se sprovode. Kajakaši su se u to uvjerili iz prve ruke dok su veslali uz Luango, Nacionalni park zapadnoafričke države Gabon.

John Bowermaster, pisac, reditelj i avanturista:

Vidjeli smo ribare kako ilegalno love neposredno uz obale. U jednom smo slučaju čak zvali zvaničnike u Liberville-u, glavnom gradu Gabona kako bi izvjestili o ilegalnom ribolovu i oni su nas pitali za ime broda, a onda su rekli da bi to trebali ignorisati jer je vlasnik tog broda supruga predsjednika.

Iskustva ekspedicije "Okean 8" su prenesena u dnevnim listovima, magazinima, knjigama i filmovima. Bowermaster se nada da će njihove informacije pomoći u podsticanju akcija na zaštiti planete.

XS
SM
MD
LG